Print Friendly, PDF & Email

Sinds 2014 zijn de vervoerconcessies van kracht voor de Waddenveren West en Waddenveren Oost welke respectievelijk uitgevoerd worden door B.V. Terschellinger Stoombootmaatschappij (TSM) en Wagenborg Passagiersdiensten B.V. (WPD). Jaarlijks dienen beide rederijen een vervoerplan in waarmee zij de plannen bekend maken voor het opvolgende dienstregelingsjaar.

Beide rederijen hebben voorgesteld om in 2020 hun tarieven met 2,6 procent te laten stijgen als correctie voor de opgetreden inflatie. In een schrijven aan de Kamer geeft Staatssecretaris van Veldhoven – Van der Meer aan in te stemmen met de voorgestelde tariefwijzigingen.

Ik vind het van belang dat de bereikbaarheid van de Waddeneilanden geborgd blijft en waar mogelijk verbeterd wordt. In de vervoerplannen voor 2020 laten TSM en WPD naar mijn mening zien dat ze daar met toewijding aan werken. Met deze plannen en de inzet van beide rederijen verwacht ik dat de reiziger ook het aankomende jaar kan blijven rekenen op een goede dienstverlening“, aldus de Staatssecretaris.

Vervoerplan concessie Waddenveren West

De grootste wijziging die TSM heeft opgenomen in het vervoerplan van 2020 is de introductie van de twee nieuwe, milieuvriendelijker LNG-veerboten. TSM heeft moeten besluiten om de introductie niet in 2019 maar in 2020 uit te voeren vanwege vertragingen in het bouwproces en opgetreden schade aan de inrichting tijdens het transport van de schepen naar Nederland. Het streven van de rederij is om de nieuwe schepen per 7 januari 2020 in de dienstregeling op te nemen.

Vervoerplan concessie Waddenveren Oost

Relevant om hier te melden is dat WPD in de loop van 2019 een tweede sneldienst heeft geïntroduceerd. De introductie van een tweede sneldienst maakt de dienstverlening van WPD robuuster, omdat er in geval van uitval een tweede schip inzetbaar is.

Lees ook  Waddenveren: mogelijk nieuw onderdeel van het ov-netwerk

Tijdens het AO Openbaar vervoer, ov-chipkaart en taxi van 20 september 2018 heeft dhr. Ziengs gevraagd naar de mogelijkheid om een staffel in te voeren op de sneldienst naar Ameland. In het vervoerplan 2020 geeft WPD aan dat het doorvoeren van een staffel voor haar praktisch niet uitvoerbaar is.

Lees ook: Kiwa wil prijzen tachograafkaarten verhogen

Stoombootmaatschappij
Wagenborg Passagiersdiensten B.V.
Pitane Blue