BLUE

De situatie wordt per uur beoordeeld en men is voorbereid op diverse scenario's.

Rijkswaterstaat is nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond het vrachtschip Fremantle Highway, waar in de vroege uren van woensdag 27 juli 2023 brand uitbrak. Afgelopen zondag is men begonnen met het slepen van het schip.

Het slepen startte aan het begin van de middag toen de rook, afkomstig van het brandende schip, aanzienlijk verminderde. Bergerscombinatie Multraship/Smit Salvage heeft deze gelegenheid direct aangegrepen. Een extra sleepverbinding werd succesvol gerealiseerd en nu wordt de Fremantle Highway door twee sleepboten op een langzame en gecontroleerde snelheid (ongeveer 3 knopen, 5,5 km/h) verplaatst naar een nieuwe, tijdelijke locatie. Deze locatie bevindt zich 16 km ten noorden van Schiermonnikoog en Ameland.

Inwoners van Schiermonnikoog en Ameland volgen het nieuws op de voet, hopend dat het schip veilig wordt geborgen en dat milieurampen worden voorkomen.

Gedurende het slepen houdt een team de stabiliteit van het schip continu in de gaten. Het oliebestrijdingsvaartuig Arca van Rijkswaterstaat blijft in de nabijheid, samen met andere vaartuigen van zowel Rijkswaterstaat als Duitsland. Deze schepen staan stand-by voor het geval er olieverontreiniging optreedt. De verwachte aankomsttijd op de tijdelijke locatie is nog onzeker, afhankelijk van factoren zoals het weer, de rookontwikkeling, stroming en het getij.

Eenmaal op de tijdelijke locatie blijven de sleepboten in verbinding met de Fremantle Highway om controle te behouden. Kustwachtvliegtuigen en andere schepen zullen de situatie blijven monitoren. Men zal de omstandigheden op de nieuwe ankerplaats opnieuw beoordelen. Uiteindelijk is het doel om, zodra de situatie aan boord van het schip dit toestaat, het schip te verplaatsen naar een definitieve haven. Welke haven dit zal zijn, is op dit moment nog onbekend. De huidige verplaatsing naar de tijdelijke locatie is een voorbereidende stap in het bergingsproces.

Foto: beelden Kustwacht

Gerelateerde artikelen:
regie
Print Friendly, PDF & Email