PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

Eric Wiebes kondigt extra maatregelen klimaatdoelen aan


Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de effecten van het klimaat- en energiebeleid van dit kabinet doorgerekend. Daaruit blijkt dat de klimaattafels hun opdracht hebben voltooid. Met de maatregelen uit het Klimaatakkoord kan Nederland de opgave om de CO2-uitstoot met 48,7 Megaton te verminderen, waarmaken. Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat  in een brief waarmee hij de eerste Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2019 aanbiedt aan de Tweede Kamer. 

Eric Wiebes constateert tegelijkertijd dat er nog werk te verzetten is om alle klimaatdoelen te halen. Sinds de start van de gesprekken over het Klimaatakkoord is de prognose van de CO2-uitstoot in 2030 namelijk toegenomen, zo blijkt uit de KEV. Dat komt door verschillende factoren, waaronder een bijstelling in CBS-cijfers en de economische groei. Bij de huidige prognoses zal Nederland extra CO2-uitstoot moeten verminderen om het doel van 49% reductie in 2030 te realiseren.

Klimaatdoelen 2020

Uit de KEV 2019  blijkt verder dat de opdracht van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 aanzienlijk dichterbij is gekomen. Afgelopen januari lag er nog een opgave 9 Megaton CO2-reductie. Het kabinet concludeert aan de hand van de KEV 2019 dat het gat is teruggebracht tot 2 Megaton.

Het kabinet ziet daarnaast een flinke versnelling in de productie van hernieuwbare energie. De verwachting is dat het aandeel hernieuwbare energie tussen 2017 en 2020 met 70% toeneemt. Met deze versnelling zal Nederland zijn klimaatdoel voor 2023 halen, maar het doel voor 2020 niet.

Extra maatregelen

Minister Eric Wiebes kondigt daarom extra maatregelen aan om de klimaatdoelen te realiseren. Het kabinet zet daarbij in op maatregelen die particulieren en bedrijven verleiden om klimaatmaatregelen te nemen. Zo stelt het kabinet een subsidieronde beschikbaar voor projecten in hernieuwbare energie via de zogeheten SDE+. Ook komt er nog dit jaar 60 miljoen euro extra subsidie voor de aanschaf van bijvoorbeeld warmtepompen en zonneboilers. 

Verder wil het kabinet de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen van de overheid, scholen en bij particulieren versnellen. Aanvullend hierop blijft het kabinet actief zoeken naar maatregelen om de doelen voor 2020 te realiseren.

Lees ook: Overheid investeert vooral in vuile vervoersvormen

Greta Thunberg
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Van Veldhoven gematigd positief over plannen busvervoer

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) reageerde zaterdagochtend in het programma Goedemorgen Nederland van MAX gematigd (lees verder)

OV-bedrijven weigeren geen oudere passagiers in de spits

Nederland gaat van het slot, maar daardoor zal ook de druk op het openbaar vervoer (lees verder)

Qbuzz en ABB geven boost aan emissievrij openbaar vervoer

Om de Nederlandse doelstelling van 95% emissiereductie in 2050 te realiseren, gaat ABB meer dan 100 krachtige snelladers voor de (lees verder)

0 reacties op “Eric Wiebes kondigt extra maatregelen klimaatdoelen aan

Geef een reactie