Of Greta Thunberg de Zweden heeft aangezet om minder gebruik te maken van de luchtvaart of het hier om “flygskam” gaat is niet duidelijk maar binnenlandse vliegreizen zijn gedaald omdat klimaatbewuste Zweden voor de trein kiezen. In 2019 vlogen meer dan 40 miljoen passagiers van of naar de tien luchthavens van het land, wat een daling van 4 procent betekent in vergelijking met het record aller tijden van 2018 met meer dan 42 miljoen passagiers.

De daling was voornamelijk het gevolg van binnenlandse reizen, terwijl de totale internationale reizen in mindere mate afnamen. Het internationale verkeer nam toe op een aantal luchthavens van Zweden, met name op Göteborg Landvetter Airport, de tweede grootste luchthaven van Zweden. 

In 2019 vlogen in totaal meer dan 40 miljoen passagiers naar of van de Swedavia luchthavens, een daling van 4 procent vergeleken met 2018, toen Zweedse luchthavens voor het eerst ooit meer dan 42 miljoen passagiers telde. Het aantal internationale passagiers daalde met 2 procent tot bijna 28 miljoen, terwijl het aantal binnenlandse passagiers ongeveer 12,4 miljoen bedroeg, een daling van 9 procent ten opzichte van 2018.

Stockholm Arlanda Airport, de grootste luchthaven van Zweden, had meer dan 25,6 miljoen passagiers in 2019, een daling van 4 procent vergeleken met 2018. Internationale reizen daalden met 4 procent en binnenlandse reizen daalden met 8 procent.

Uit de statistieken blijkt dat het passagiersvolume op de luchthaven Göteborg Landvetter daalde met in totaal 2 procent ten opzichte van 2018 tot bijna 6,7 miljoen. Het internationale verkeer, dat het grootste deel van het verkeer op de luchthaven voor zijn rekening neemt, bleef echter groeien tot bijna 5,5 miljoen passagiers.

Swedavia heeft jarenlang ambitieus duurzaamheidswerk verricht. Alle tien van zijn luchthavens moesten tegen 2020 geen fossiele koolstofdioxide-uitstoot hebben in de eigen activiteiten. Swedavia werkt ook actief aan het bevorderen van de transitie van de industrie naar biobrandstof en heeft als doel dat vijf procent van alle brandstof wordt gebruikt om vliegtuigen op Zweedse luchthavens bij te tanken zal tegen 2025 fossielvrij zijn. Sinds 2016 koopt Swedavia bio-jetbrandstof die gelijk is aan het volume dat het bedrijf voor zakelijke doeleinden op vluchten gebruikt, ongeveer 450 ton brandstof per jaar.

Lees ook: Kamervragen over de aanleg van de metrolijn in Stockholm

Arlanda Express X3
Swedavia Airports
Print Friendly, PDF & Email