Print Friendly, PDF & Email

Bedrijven die niet dicht moeten maar wel minstens 60 procent omzetverlies lijden door de coronacrisis, krijgen een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro. De nieuwe premie is onder meer bedoeld voor loodgieters, tandartsen, kinesisten, cateraars, verhuurbedrijven, schilders of kleine delicatessenzaken. Wanneer taxibedrijven aan de voorwaarden voldoen kunnen ze eveneens de compensatiepremie aanvragen.

Voorwaarde is wel dat het omzetverlies tussen 14 maart en 30 april minstens 60 procent lager is dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor starters moet er sprake zijn van een daling van 60 procent ten opzichte van het financieel plan. De Vlaamse regering heeft in een persconferentie de nieuwe steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis voorgesteld. 

verklaring op eer volstaat

Minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) vulde aan dat het gaat om omzetverliezen die groter zijn dan 60 procent. Het gaat bijvoorbeeld om verhuurbedrijven, cateraars en medische beroepen als kinesitherapeuten. Die omzet moet op verklaring van eer aangetoond worden in vergelijking met de omzet van het jaar ervoor en voor starters ten opzichte van het financieel plan. 

De premie geldt ook voor wie in bijberoep werkt en sociale bijdragen betaalt zoals iemand met een hoofdberoep. Wie die niet betaalt, gaat het om een premie van 1.500 euro bij een tewerkstelling van minder dan 80 procent.

Opvallend detail is dat Wallonië de dag ervoor besloot om een hinderpremie van 5000 € toe te kennen aan de taxisector, maar deze geldt enkel als het bedrijf volledig gesloten wordt of stilgezet is omwille van de corona-crisis.

Lees ook: Water staat volledige taxisector aan de lippen stelt GTL

Hilde Crevits