Print Friendly, PDF & Email

Dit weekend staan de Paasdagen weer voor de deur, andere jaren betekent dit gezellig met familie en vrienden samen zijn en lekker eten en paaseieren zoeken. Dit jaar is alles door de coronacrisis. Premier Rutte heeft zelfs gevraagd aan iedereen thuis Pasen te vieren. In België is het anders als in Nederland, de ‘Paashaas’ in België heeft een essentieel beroep en gaat zijn taken toch gewoon uitvoeren.

“We hebben ons er de hele middag over gebogen”, zegt viroloog Marc Van Ranst bij de VRT nieuwsdienst, “maar de beslissing was unaniem: dit is een essentieel beroep. ”De politie is op de hoogte”, zegt Van Ranst, “ze zullen de paashaas niet hinderen tijdens zijn werk”. 

toeteren door de straten

In Oostmalle komt de Paashaas gewoon een bezoekje brengen, voordat de Paashaas daar een straat binnen loopt, zal er van tevoren een auto met veel getoeter door de straat heen rijden om de mensen te laten weten dat de Paashaas eraan komt, en zodat de bewoners voor het raam of de deur kunnen gaan kijken. En dan maar hopen dat de Vlaamse paasklokken luiden.

vitaal beroep

In Nieuw-Zeeland heeft de Paashaas ook een ‘vitaal beroep’, net als de tanden fee. De premier van dit land Jacinda Adern maakte dit maandag in een persconferentie bekend. Ouders mogen wel gewoon paaseieren verstoppen zolang ze zich aan de regels houden met betrekking tot social distancing. De paashaas mag niet in parken en speeltuinen komen.

In Middenbeemster (NH) heeft melkveehouder Harry Heeman een gezellige boodschap geschreven op balen hooi die in zijn weiland liggen, de boodschap luid: Vrolijk Pasen. Hij zegt: “de agrarische sector zit al een half jaar in de stikstofcrisis en heel Nederland zit nu al een maand in de coronacrisis”. Hij wil iedereen een hart onder de riem steken.

Lees ook  Boetes: politie Gent strenger bij overtreding droneverbod

Lees ook: Simulaties bieden inzicht in mobiliteit metropoolregio Lyon 

paaseieren zoeken