Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Het aantal letselongevallen en slachtoffers in het verkeer is tijdens de lockdown gedaald. Uit de eerste cijfers van de politie voor heel België blijkt dat het aantal fietsongevallen met 56% gedaald is tijdens de eerste twee weken van de lockdown. Het aantal doden en zwaargewonden is gedaald met 28%. 

Uit een eerdere analyse van Vias bleek dat voor alle weggebruikers er een daling was van ongeveer 70% van het aantal letselongevallen. De daling bij de fietsers is dus minder uitgesproken. Vias institute organiseert dinsdag 5 mei een webinar voor senioren om hun kennis over de wegcode op te frissen. Tijdens deze lockdown is er overal minder gemotoriseerd verkeer. Dat is uiteraard goed voor de verkeersveiligheid. Uit een analyse van Vias bij 13 politiezones bleek dat er voor alle weggebruikers een daling was van ongeveer 70% van het aantal letselongevallen. 

Volgens Stef Willems, Woordvoerder Verkeersveiligheid, blijkt uit nieuwe cijfers voor heel België van de politie dat het percentage fietsongevallen met 56% daalde tijdens de eerste twee weken van de lockdown. Het aantal doden en zwaargewonden daalde met slechts 28%.  De daling van het aantal (zwaargewonde) slachtoffers is dus minder groot bij de fietsers.

minder verkeer onderweg

Het Coronavirus maakt ontzettend veel slachtoffers een heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. Zo is er ook veel minder verkeer onderweg. Dat heeft uiteraard ook gevolgen op het aantal verkeersslachtoffers. Vias institute heeft daarom een inschatting gemaakt van wat de te verwachten impact is van 6 weken lockdown op de verkeersveiligheid. 

Op basis van ongevalsgegevens van 13 politiezones (oa Gent, Mechelen, Leuven, Aarschot, Kempenland, Geraardsbergen-Lierde, Rupel, Turnhout, Kastze, Basse-Meuse, Waver, Tongeren, Balen-Dessel-Mol, Zennevallei)  komen ze tot de vaststelling dat er gemiddeld genomen 68% minder letselongevallen gebeuren dan gemiddeld genomen over de laatste 3 jaar. In totaal komt dit neer op 4017 letselongevallen en 50 doden minder over deze periode.

Lees ook: Snorfietsers naar rijbaan zorgt voor meer veiligheid