[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Tijdens de laatste persconferentie werd bekend gemaakt dat vanaf 1 juni de theaters, bioscopen, musea, restaurants en culturele instellingen weer voorzichtig open mogen gaan. Dit is wel aan allerlei strikte regels gebonden. Zo moet er anderhalve meter afstand gehouden worden en moet er vooraf gereserveerd worden en mogen er maximaal dertig personen in het pand aanwezig zijn, dit is inclusief personeel. 

Er zal dus ook nog steeds weinig taxivervoer zijn bij de theaters in de grootsteden zolang de deuren nog op een kier staan door de regels die er zijn opgelegd. Nederland krijgt weer een beetje meer ruimte, maar we moeten voorzichtig zijn, als dit niet blijkt te werken worden de teugels weer aan getrokken. Als deze ’testperiode’ goed gaat mogen het aantal personen verhoogd worden per 1 juli naar 100 personen.

er gaat niets open in Nederland

Albert Verlinde is boos en zegt dat het is een deceptie is dat theaters weer open gaan op 1 juni. Hoe de theaters met de nieuwe regelgeving omgaan is nog niet duidelijk, er zullen aangepaste programma’s moeten komen.

“Ik vind het heel triest als ik dit zo hoor, dat de deceptie is dat de theaters open gaan vanaf 1 juni”, zegt Albert Verlinde in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Dat is gewoon niet waar”, vindt hij. Tijdens de persconferentie op woensdag werd duidelijk dat theaters vanaf 1 juni een maximaal aantal van 30 bezoekers mag ontvangen.

Verlinde had liever dat premier Rutte gezegd had dat de theaters dicht bleven. “Wees dan een vent en zeg dat. Dit is een schijnopening”, vindt Verlinde namelijk. “Om mensen binnen te laten heb je al vier man nodig”, legt hij uit. “Er gaat denk ik niets open in Nederland.”

Directeur Rob van Steen van de Tilburgse schouwburg weet ook nog niet hoe hij de regels gaat toepassen, hij weet wel dat artiesten niet 20 keer komen optreden voor een kleinschalig publiek, dit is uitgesloten. Er moet dus naar andere mogelijkheden gekeken worden zoals bijvoorbeeld theaterscholen of kunstacademies die daar optredens of voorstellingen kunnen gaan geven. Laten we hopen dat de weg naar versoepeling geopend is.

De directeur van het Rotterdamse Luxor Theater zegt: “Dit is onhaalbaar, in het Oude Luxor staan negenhonderd stoelen, in het Nieuwe Luxor vijftienhonderd. Ik snap deze kleine stap, maar voor ons is dit economisch niet interessant. Het aanbod dat wij laten zien, heeft een groter publiek nodig. Wel kunnen we kijken of we binnen de stad wellicht een ander hiermee van dienst kunnen zijn. Door bijvoorbeeld een collega met een kleinere capaciteit, die geen mogelijkheden heeft, te ondersteunen.”

Pas als er een vaccin tegen het coronavirus is, kunnen grote evenementen weer worden gehouden. Tot die tijd is het gevaar te groot dat het virus daardoor weer opleeft, denkt het kabinet. Organisatoren en publiek moeten afwachten, want een datum kan het kabinet voor de evenementen nog niet noemen.

Lees ook: Reizen met openbaar vervoer enkel met mondkapje

Taxi wacht op werk
TCA Amsterdam
City Tax - Den Haag
Print Friendly, PDF & Email