[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Het komt nog steeds vaak voor dat automobilisten allerlei dingen aan het doen zijn onder het auto rijden die levensgevaarlijk zijn. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het auto rijden nog steeds vaak voor komt, net zoveel als 2 jaar geleden. Ondanks alle campagnes die hiervoor gevoerd worden is het helaas niet verminderd.

65,6 procent van de automobilisten, 55,7 procent van de fietsers en 84,4 procent van de voetgangers maakt gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer, aldus de media. Wat is nu precies de reden dat dit soort gedrag niet afneemt? We zijn als mens gewoonte dieren en vinden het heel moeilijk om dit soort gewoontes in het verkeer af te leren. We beseffen niet wat de gevolgen van telefoongebruik in het verkeer kunnen zijn. Ook sociale druk (vooral onder jongeren) draagt bij aan dit probleem. En het overnemen van gedrag van ouders door kinderen speelt een rol. Onder volwassen fietsers is gelukkig wel een daling te zien van bellen onder het fietsen.

Patty Jansen, onderzoeker bij Interpolis: ”Dat is positief en zou mogelijk een gevolg kunnen zijn van de aandacht voor het onderwerp in combinatie met het invoeren van boetes. Overigens zijn alle andere handelingen op de fiets, zoals appen, nog niet afgenomen. Het onderzoek laat vooral zien dat er echt een gedragsverandering nodig is om het hardnekkige telefoongebruik op de fiets te doorbreken.”

Het opzoeken van muziek, instellen van de navigatie, het lezen van berichten en het spelen van games komt nog steeds vaak voor onder het auto rijden. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau SWOV in opdracht van Interpolis (onderdeel van de coöperatieve verzekeraar Achmea). Dit zorgt natuurlijk voor levensgevaarlijke situaties op de weg. Vooral jonge bestuurders tussen de 25 en 34 jaar vormen een groot deel van deze groep, maar liefst 75 procent. De boete voor autobestuurders die hun telefoon gebruiken in het verkeer is momenteel €240,-. De boete voor fietsers die hun telefoon tijdens het fietsen gebruiken is momenteel €95,-.

Lees ook  Check zet nieuwe stap in verkeersveiligheid met innovatieve safety lock

Lees ook: Corona autoscherm taxi niet altijd veilig voor passagier

bellende fietser
Print Friendly, PDF & Email