Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De persconferentie van premier Rutte op 19 mei heeft niet geleid tot meer duidelijkheid voor groepsaccommodaties. Nog altijd is het voor ondernemers een lastige puzzel om er achter te komen wat er mogelijk is. Vooral de verschillen in landelijke uitgangspunten en de richtlijnen vanuit de 25 veiligheidsregio’s zorgen voor verwarring.

Op de persconferentie gaf de premier aan dat de horeca en culturele instellingen met ingang van 1 juni weer open mogen. Daarbij wordt een maximum van 30 personen toegestaan. Dit aantal zou voor veel groepsaccommodaties voldoende mogelijkheid bieden om de centrale ruimte in te richten volgens de normen van een restaurant (o.a. met 1,5 meter afstand tussen mensen die niet tot hetzelfde huishouden behoren). Veel groepsaccommodaties hebben echter geen horecavergunning en vallen waarschijnlijk niet onder deze regeling.

Na elke toespraak van de premier, moeten alle 25 veiligheidsregio’s de nieuwe algemene richtlijnen eerst vertalen naar hun regio en vervolgens publiceren op hun eigen website. Hier zitten vaak meer dan 5 werkdagen tussen wat leidt tot ergernis bij recreatieondernemers.

De onduidelijkheid geldt niet alleen voor de ondernemers. Bij het boekingsplatform voor groepsaccommodaties komen ook vanuit vakantiegasten veel vragen binnen of het nu wel of niet toegestaan is om met een groep op vakantie te gaan. Die vraag is echter niet zo simpel te beantwoorden. De verschillen per veiligheidsregio zijn op dit moment enorm. De veiligheidsregio Drenthe biedt bijvoorbeeld al ruimte voor de verhuur aan meerdere gezinnen. 

Een van de voorwaarden in deze regio is dat er meerdere compartimenten moeten zijn waar gezinnen en/of huishoudens kunnen verblijven. Daarnaast moeten zij beschikken over eigen sanitaire voorzieningen. Het is dus verstandig om contact te zoeken met de recreatieondernemer over wat wel en niet mogelijk is en in welke vorm.

creativiteit van ondernemers

Ondernemers denken in kansen en mogelijkheden en gaan dan ook volop op zoek naar de mogelijkheden die zij nog wel hebben. Inmiddels bieden steeds meer groepsaccommodaties hun verblijf aan als ‘zeer ruim’ vakantiehuis voor een gezin. Dat gebeurt vaak tegen een fors lager tarief. Ook worden accommodaties, waar mogelijk, opgesplitst in kleinere individuele eenheden, zodat deze onder het hotelregime komen te vallen.

Lees ook: Kampeer met eigen toilet van SVR en Evenementenbranche 

koeien bij de Oude Sluis