[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De tweedehands autoverkoop is in de maand mei enorm gestegen, er zijn ongeveer 111.146 tweedehands occasions verkocht. Dit is wel 5 procent minder ten opzichte van vorig jaar, vorig jaar waren dat er in de maand mei ongeveer 117.000. Het gaat dus zeker de goede kant op, ondanks de coronacrisis. Door de gevolgen van de coronacrisis ligt de autoverkoop al maanden op zijn gat. In april daalde de verkoop van tweedehands auto’s maar liefst met meer dan 26 procent ten opzichte van april 2019. In maart daalde de verkoop ten opzichte van maart 2019 met 14 procent. Er zijn maar liefst 6,4 procent minder tweedehandsauto’s verkocht de eerste vijf maanden van dit jaar ten opzichte van 2019, in dezelfde periode.

“Intussen is de occasionverkoop dus weer terug op het oude niveau”, concludeert branchevereniging BOVAG. In de eerste vijf maanden van 2020 verkochten de autobedrijven 506.517 tweedehands personenauto’s, 6,4 procent minder dan in dezelfde periode een jaar. Particulieren verkochten vorige maand onderling 73.443 occasions; een stijging van 17,6. De c2c-verkoop tot en met mei lag 7,5 procent hoger. Volgens BOVAG-voorzitter Han ten Broeke zijn dit vooral oude boodschappenautootjes die worden gekocht door OV-mijders die het niet zo nauw nemen met veiligheid en milieu: “Frequente OV-reizigers willen acuut en tegen zo laag mogelijke kosten de beschikking hebben over een alternatief. Als veiligheid, duurzaamheid en comfort even geen rol spelen, kom je natuurlijk al gauw uit bij het goedkope, oude boodschappenwagentje van de buurvrouw, verre neef of onbekende plaatsgenoot via een internetadvertentie”, aldus Ten Broeke.

Dit zijn flinke verliezen voor de autobranche. Onderzoek in opdracht van branchevereniging BOVAG wijst uit dat veel reizigers nu liever voor individueel reizen kiezen dan reizen met het Openbaar Vervoer. Dit om onder andere het risico om besmet te raken met het coronavirus te verkleinen. Er zijn 1185 Openbaar Vervoer reizigers in dit onderzoek gevraagd naar hun mening. Ongeveer de helft gaf aan te kiezen voor een alternatief vervoer dan het Openbaar Vervoer. Van dat aantal gaf 57 procent aan om weer met de auto te willen gaan reizen.

Lees ook: Cruiseschepen niet naar de Griekse eilanden voor migranten

Print Friendly, PDF & Email