Print Friendly, PDF & Email

Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat zonder extra uitstel of kwijtschelding taxibedrijven voor de opgebouwde belastingachterstanden straks drie jaar nodig hebben on dit weg te werken, wat zal leiden tot 75% van de winst die hiervoor noodzakelijk is. Dat is voor sommige bedrijfstakken nagenoeg onmogelijk, blijkt uit eigen onderzoek van ABN Amro. Tegelijkertijd is kwijtschelding oneerlijk voor ondernemingen die wel belasting hebben betaald. Ook bestaat het risico dat de overheid zo bedrijven overeind houdt die geen toekomst hebben die het al voor corona moeilijk hadden.

Het onderzoek laat zien dat vooral cateraars, kleding- en modezaken en personenvervoerders, onder meer taxibedrijven, een groot probleem hebben. Personenvervoer springt in het onderzoek er in negatieve zin uit, met een schuld ter hoogte van gemiddeld bijna tweeënhalf jaar winst. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro dat maandag is gepubliceerd. 

Tijdens de lockdown opgebouwde belastingachterstanden concentreren zich, volgens een publicatie in NRC, in slechts enkele sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven. Daardoor zal de fiscale schuldenberg herstel van de economie als geheel maar beperkt in de weg staan. Maar het betekent ook dat ondernemers in sommige bedrijfstakken betalingsachterstanden hebben opgebouwd die ze nagenoeg onmogelijk binnen de gestelde termijn van drie jaar kunnen wegwerken.

Lees ook: Reissector is blij dat oranje reisadvies komt te vervallen

taxichauffeur wacht op nieuwe ritopdracht