Print Friendly, PDF & Email

Het is al dagen schitterend weer in ons land en de temperaturen lopen momenteel op tot boven de 30 graden. Heerlijk natuurlijk voor de zonaanbidders onder ons die nu lekker kunnen genieten van het zonnetje en deze tropische temperaturen. Toch brengt deze hitte ook bepaalde ‘problemen’ met zich mee waar de meeste van ons niet bij stil staan. Wat als je met dit soort hoge temperaturen met pech langs de weg komt te staan? Rijkswaterstaat heeft een hitteprotocol van kracht als er in de provincies 70 procent of meer kans is op temperaturen boven de 30 graden. Een hitteprotocol is een protocol dat ingezet wordt bij hoge temperaturen, gestrande automobilisten die op de snelweg staan worden direct door een berger naar een veilige locatie met voorzieningen gebracht. Dit is een locatie zoals bijvoorbeeld een bezinepomp of een parkeerplaats met voorzieningen.

Dit protocol geldt bij hoge temperaturen tussen 10 uur s ’ochtends en 20 uur s ’avonds. Dit wordt allemaal door Rijkswaterstaat georganiseerd. De reden voor dit hitteprotocol is dat als je met pech op de snelweg staat bij hoge temperaturen, de temperatuur van het asfalt kan oplopen tot boven de 50 graden. Deze temperaturen zijn natuurlijk extreem en niet lang vol te houden. Het advies is daarom ook als het erg warm wordt om goed voorbereid op pad te gaan met de auto. Neem een paraplu mee die je als parasol kunt gebruiken en neem voldoende water mee. Ook is het van levensbelang dat als je met je auto op de snelweg stil komt te staan dat je achter de vangrail wacht en vergeet natuurlijk niet de pechhulpverlener te bellen.

Lees ook  Opletten geblazen: de gevaren van de snelwegparking naar het zuiden

Lees ook: Top VWS wist dat Van Lienden loog over distributiedeal