Print Friendly, PDF & Email

Na anderhalf jaar van complete rust op de luchthavens en uitgerekend op de eerste dag van de zomervakantie gaat de douane stiptheidsacties voeren op de luchthavens van onder meer Zaventem en Deurne. De douane eist betere werkomstandigheden. De vakbonden ACOD, ACV, VSOA en NUOD vragen minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om dringende actie.

In de strijd om georganiseerde criminaliteit wordt het volgens de bonden tijd dat men beseft dat de douane mensen en middelen nodig heeft. De douanebeambten verwachten extra collega’s, verloning in verhouding tot het werk of risico’s. De bonden zeggen dat ze geen afdoend antwoord kregen op hun eisen voor een betere werkplanning. Het personeel heeft geen evenwicht meer tussen werk en privéleven, zeggen ze.

Woensdag voerde de douane in de Antwerpse haven al stiptheidsacties uit. Er werd onder meer strikt gecontroleerd op boorddocumenten of het verboden gebruik van rode diesel. Dat leidde tot file op de weg en frustraties bij de truckers. De acties zijn gericht aan de federale ministers van Financiën en Pensioenen. “Wij hebben veel te lang beloftes gehoord en geen concrete toezeggingen gekregen”, lieten de vakbonden NUOD, ACOD, ACV en VSOA weten.

Lees ook: Treinverkeer ontregeld door acties vakbond FNV Spoor

douane luchthaven
Lees ook  Sterke familiebanden en technologie: het geheim achter Bongers Expeditie