Campers en caravans staan wellicht nu nog overal in de wijken. Als je veel ruimte voor de deur of op je erf hebt, lijkt het misschien handig om je caravan hier te stallen. Helaas is dit voor langere tijd vaak niet zomaar toegestaan. In de meeste gemeentes geldt dat je caravan maximaal drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg mag staan. Ook aan een caravan stallen op je eigen erf of oprit zijn regels verbonden. Zo kan een gemeente bijvoorbeeld eisen dat dit alleen mag als de caravan niet zichtbaar is vanaf de weg. Corona heeft de handel in caravans en campers een boost gegeven. Het afgelopen jaar zag Bovag een enorme stijging in de verkoop en nu is wellicht het probleem dat de stalling achter loopt op de eerdere verkoopcijfers. Let daar op bij het zoeken van een winterstalling.

grote schoonmaak

De grote schoonmaak is vaak een van de laatste klussen die de eigenaar moet uitvoeren vooraleer het vakantiehuisje op wielen in de opslag gaat. Maar waar laat je die dingen tot na de winter? Bij sommigen blijft het pronkstuk in een van de parkeervakken staan in de straat, maar dat is uiteraard niet helemaal de bedoeling. De caravanstalling is dan meestal de enige oplossing om alles veilig voor de winter op te bergen. In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente vind je de regels voor het stallen van je caravan. Goed om van tevoren even uit te zoeken.

Let ook op de voorwaarden wanneer je een stalling zoekt voor de caravan, vouwwagen of camper. Maar waar moet je aan denken als je op zoek gaat naar een geschikte winterstalling en hoe bereid je je caravan daar op voor? 

stalling

Een buitenstalling is vaak goedkoper en lijkt daardoor een goede keuze. Toch zitten er ook nadelen aan. Als je caravan buiten staat, is er meestal geen overkapping aanwezig. Je caravan is daardoor minder goed beschermd tegen weersinvloeden als regen, hagel, sneeuw of juist de felle zon. Schades als gevolg van langzaam werkende weersinvloeden worden door een vouwwagenverzekering helaas niet vergoed. Ook wordt de caravan buiten sneller vies door bijvoorbeeld (fijn)stof en vogelpoep. Een overdekte binnenstalling beschermt je caravan beter en is dus een betere keuze.

voorbereiding

Maak de caravan van binnen en buiten schoon. Ook het toilet, de afvaltank en achtergebleven etensresten. Zo voorkom je nare luchtjes en ongedierte. Laat de schoonwatertank en watertank van het toilet leeglopen en goed drogen. Tap de waterleiding en de boiler af. Blaas de leidingen droog om bevriezing en schimmelvorming te voorkomen. Zet je deurrubbers in het talkpoeder. Smeer andere rubbers in met vaseline tegen uitdroging. Controleer je caravan op beschadigingen. Laat kleine beschadigingen meteen repareren. Zo voorkom je dat door vocht en vorst een kleine beschadiging uitgroeit tot een grote schade. 

Schades als gevolg van langzaam werkende weersinvloeden worden door de meeste verzekeraars helaas niet vergoed. Laat je voortent of luifel goed drogen voordat je ‘m opbergt. Controleer of ongedierte ingangen kan vinden in de carrosserie. Zelfs het kleinste gaatje kan voldoende zijn. Maak deze zoveel mogelijk dicht. Verwijder de accu van de caravanmover. Zo kun je tijdens de winter de conditie van je accu bijhouden. Wil je voorkomen dat de banden een vlakke plek krijgen van het lange stilstaan? Pomp de banden dan 0,2 tot 0,5 bar harder op dan voorgeschreven. Verwijder de gasflessen uit je caravan en dek de gasdrukregelaar af met een zakje.

verzekering

Hoewel je er misschien alles aan gedaan hebt, ontstaat er soms toch schade in de winterstalling. Meestal ontdek je dit meestal pas als je de caravan eruit haalt. Met een caravanverzekering van OHRA is je caravan het hele jaar door verzekerd en zijn veel schades, ook in de winterstalling, verzekerd. Succes met het vinden van een geschikte winterstalling voor je caravan.

Lees ook: 35% meer caravans geregistreerd in eerste helft 2021

de winterstalling is weer beschikbaar voor campers en caravans
Print Friendly, PDF & Email