Er zijn in de maand oktober weer extra controles door de politie in verschillende delen van ons land op gebruik van je mobieltje in de auto, fiets of op de brommer. Dit wordt onder andere gedaan met speciale camera’s daarmee kunnen ze zien of iemand een telefoon in zijn hand heeft. Bijna iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens een keer gedaan tijdens het rijden, je telefoon maakt geluid dus even snel op je telefoon spieken onder het rijden. Niet doen, het is levensgevaarlijk en hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties op de weg ontstaan. 

Volgens de website van Kom veilig Thuis is het risico op een ongeval minstens 2,5 keer zo groot als je op je telefoon bezig bent tijdens het rijden. Er vallen jaarlijks een tien tot honderdtal doden en veel gewonden door het niet opletten en afgeleid zijn in het verkeer. Let maar eens op als je onderweg bent ergens naar toe, je kunt de telefoongebruikers achter het stuur er zo uit halen. Vaak slingeren ze op de rijbaan, rijden zachter dan de toegestane snelheid en rijden vaak verkeerd omdat ze een afslag missen. Ze zijn met alles bezig behalve met het verkeer. Hierdoor ontstaan ongelukken waar je de afloop niet van weet. 

In het tweede tertiaal van dit jaar zijn maar liefst 47.438 boetes uitgedeeld voor handheld bellen, dit is een enorm aantal. Deze maand gaat de politie extra controles uitvoeren in het land, een boete voor het gebruik van je mobiele telefoon onder het autorijden kost €250,-. Het gebruik van je mobieltje tijdens het fietsen kost je €100,-. Je kunt dus beter voordat je gaat rijden je telefoon op stil zetten zodat je niet de behoefte hebt om je telefoon te checken als je een trilling voelt of een geluidje hoort. Dat scheelt je een hele hoop geld. De rijksoverheid probeert dit onder de aandacht te brengen met de campagne MONO. Deze campagne staat voor: Houd je aandacht op één ding en dat is het verkeer.

Lees ook: Je viervoeter veilig vervoeren in de auto

Het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het fietsen kan duur uitpakken.
Print Friendly, PDF & Email