Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, 2toDrive. Op 1 november 2011, alweer tien jaar geleden gaf toenmalig minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen het startschot voor 2toDrive. Het begon als een experiment en inmiddels zijn we alweer 10 jaar verder. Met 2toDrive kun je vervroegt je rijbewijs halen, je mag al aan je theorie-examen beginnen als je 16 jaar bent. Vanaf je 16,5 mag je een rijschool benaderen om te starten met autolessen. Je kunt dan vanaf je 17e je rijexamen halen en kunt dan met je rijbewijs op zak rondrijden met een begeleider tot dat je 18 wordt. De begeleider die naast jou moet zitten tot je 18e helpt jou bijvoorbeeld met lastige verkeerssituaties, je hebt natuurlijk nog weinig rijervaring.

Hoe werkt dat eigenlijk met zo’n begeleider?

Je mag minimaal 1 en maximaal 5 begeleiders kiezen die aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Je begeleider mag jou niet begeleiden als hij onder invloed is van drugs, medicijnen of alcohol. Uiteraard moet hij een geldig rijbewijs bij hebben. Je begeleider moet minimaal 5 jaar een Nederlands personenautorijbewijs hebben. Je begeleider moet minimaal 27 jaar zijn en ingeschreven staan in de Nederlandse Basisregistratie Personen en een woonadres in Nederland hebben. Je begeleider mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad. Ook mag je begeleider geen alcohol of gedragscursussen hebben gehad 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas. Een begeleider met een WRM-pas (een rijinstructeur) hoeft niet 5 jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs en hoeft ook niet minimaal 27 jaar oud te zijn om te mogen begeleiden.  

Wie kies je als begeleider?

Kies een begeleider waar jij je veilig en op je gemak bij voelt. Kies iemand uit die verstandig en rustig is en waar jij het gevoel bij hebt dat je veel van hem/haar kan leren. Zoek iemand uit die nooit met alcohol op achter het stuur kruipt en roekeloos rijgedrag vertoont. Wat ook wel handig is, is dat je begeleider dicht in de buurt van jou woont. Het is ook fijn als je begeleider een eigen auto heeft waar jullie samen in kunnen rijden. Je begeleider moet zichzelf online aanmelden, daarna kun jij een begeleiderspas aanvragen. Op deze pas staan de namen van jouw coaches die succesvol zijn aangemeld. 

2toDrive heeft als doel de verkeersveiligheid onder beginnende bestuurders te vergroten. Omdat jongeren onder begeleiding mogen rijden kunnen zij veilig rijervaring opdoen tot hun 18e verjaardag. Volgens het CBR is het slagingspercentage voor het eerste praktijkexamen onder 17-jarigen 60,5 procent en voor 18-plussers 52 procent. Uit deze cijfers kunnen we dus opmaken dat 2toDrive een groot succes is.

Lees ook: Groot tekort aan snelle oplaadpunten

Rijschool leswagen
Print Friendly, PDF & Email