Het Chinese taxibedrijf Didi vertrekt van de beurs in New York. Volgens het Financieel Dagblad kondigde het bedrijf  vrijdag op zijn social media-account aan dat ‘het na zorgvuldig onderzoek onmiddellijk zal beginnen met het schrappen van zijn notering en een beursgang in Hongkong zal plannen’. In een later gepubliceerde verklaring zei Didi dat het bestuur toestemming heeft gegeven voor de verhuizing en dat het ‘op een geschikt moment in de toekomst een aandeelhoudersvergadering zal organiseren om over de kwestie te stemmen’. ‘Het bedrijf zal ervoor zorgen dat aandelen die in de VS worden verhandeld naar keuze van aandeelhouders kunnen worden omgezet in aandelen van het bedrijf op een andere internationaal erkende effectenbeurs.’

Didi dat in China 90% van de taximarkt in handen heeft, staat pas sinds deze zomer aan Wall Street. Vorige week lekte al uit dat de Chinese toezichthouder voor Cyberspace (CAC) Didi zou hebben gevraagd met een plan te komen om de beurs te verlaten. De toezichthouder bang is dat gevoelige data in buitenlandse handen kunnen komen en had het techbedrijf daarom gevraagd zijn beursgang uit te stellen, in afwachting van een veiligheidsscreening.

Volgens persbureau Reuters zou Didi zich voorbereiden om aan het eind van het jaar zijn apps opnieuw te lanceren omdat het cyberveiligheidsonderzoek van Peking dan vermoedelijk is afgerond. Het aandeel van Didi stond vrijdag op 7,8 dollar, bijna de helft van de koers waarmee het bedrijf startte. Aandelen in Didi-investeerder SoftBank Group Corp daalden meer dan 2% na het nieuws. SoftBank bezit 21,5% van Didi’s aandelen, gevolgd door Uber dat 12,8% heeft.

Lees het volledige artikel

Lees ook: Taxidienst Didi moet mogelijk beursnotering opgeven

Didi Chuxing
Print Friendly, PDF & Email