Pitane Image

Op de dag dat radio-dj’s Sander Lantinga en Gerard Ekdom om 06.00 uur het startsein hebben gegeven voor de landelijke actiedag van Giro555 Samen in actie voor Oekraïne, maakte KLM bekend dat het overgrote deel van de 278 gestrande Oekraïners die de luchtvaartmaatschappij heeft opgehaald uit de Dominicaanse Republiek, niet in Nederland blijft. De meeste mensen uit de vlucht hebben ervoor gekozen om door te reizen naar Polen of Oekraïne, laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten.

Het gaat om Oekraïense vakantiegangers die niet meer naar huis konden door de oorlog in Oekraïne. Zaterdagmiddag zijn ze op Schiphol geland, meldde NH Nieuws al. Een woordvoerster van KLM legt uit dat het om een eenmalige actie gaat. KLM hoorde dat veel Oekraïners waren gestrand en had toevallig zelf nog een vliegtuig in de buurt staan. Dat toestel was in Trinidad en Tobago achtergebleven voor een reparatie en zou eigenlijk leeg naar Nederland terugvliegen. Toen is contact gezocht met een plaatselijke Oekraïense ambassade en bood KLM aan mensen mee te nemen naar Europa.

Verspreid over de wereld zijn er waarschijnlijk nog veel meer Oekraïense en ook Russische reizigers die terug willen naar huis maar dit niet kunnen door de oorlog en sancties richting de Russische luchtvaart. Volgens de zegsvrouw van KLM komt het alleen niet vaak voor dat er zomaar een toestel ergens leeg in de buurt staat. Als er een vraag zou komen om nog een keer gestrande reizigers mee te nemen zou het “aan de omstandigheden” liggen of KLM kan helpen.

Lees ook  Grenscontroles gaan nieuw tijdperk in met Digital Travel Credential

Volgens de IND mogen de Oekraïners die met de vlucht zijn meegekomen voorlopig ook in Nederland blijven als ze dat willen. Dan zouden ze bijvoorbeeld bij familie of kennissen kunnen logeren. Ook kunnen ze onderdak krijgen in een opvang bij Harskamp in de gemeente Ede. Of er ook mensen zijn uit de vlucht die bij nader inzien toch voor die laatste optie hebben gekozen, kan een woordvoerster van de IND niet aangeven.

Radio 555

Radio-dj’s Sander Lantinga en Gerard Ekdom hebben maandag om 06.00 uur het startsein gegeven voor de landelijke actiedag van Giro555 Samen in actie voor Oekraïne. Ook wordt het tv-programma Samen in Actie voor Oekraïne van 20.30 uur tot 23.00 uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS6. Tijdens de tv-actie kunnen mensen inbellen om geld te doneren. Er worden dan ook diverse acties onder de aandacht gebracht. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel en schakelen met correspondenten in de regio.

Lees ook: Treinkaartje bij te boeken bij KLM-vliegticket

Boeing 737-800 van KLM op de luchthaven Boryspil
Print Friendly, PDF & Email