BLUE

Het is bijna zover, aankomend weekend beginnen de eerste schoolvakanties in ons land. Regio midden heeft vakantie van 9 juli t/m 21 augustus, Regio Noord van 16 juli t/m 28 augustus en regio zuid van 23 juli t/m 4 september. Velen gaan dit jaar eindelijk weer lekker op vakantie in eigen land of trekken er op uit naar een ander land. Het vakantieverkeer zorgt voor enorme drukte op de wegen in Nederland en op de Europese wegen. Iedereen kent de ‘gevreesde’ Zwarte Zaterdag, de drukste zaterdag van het jaar waarop ‘iedereen’ in Europa op vakantie gaat of terugkomt. Na een lange periode van corona hebben we allemaal behoefte om lekker op vakantie te gaan. Tijdens de coronaperiode bleven we met zijn allen massaal thuis of vierde we hooguit vakantie in eigen land. Zeker nu het complete chaos is op de verschillende vliegvelden in ons land en in het buitenland en veel vluchten geannuleerd zijn, kiezen veel mensen ervoor om met de auto op vakantie te gaan.

Zwarte zaterdag is een formulering om enorme drukte in het Europese autoverkeer aan te duiden, dit als gevolg van een massale vakantie-uit of in-tocht. Zwarte zaterdagen in Europa vallen vaak in het laatste weekend van juli en/of het eerste weekend van augustus, als veel Fransen, op vakantie gaan. Op vakantieparken in Frankrijk kan een huisje in het hoogseizoen meestal alleen gehuurd worden van zaterdag tot zaterdag. Veel toeristen moeten dus wel op zaterdag reizen. De Route du Soleil is dé route naar Zuid-Frankrijk, Spanje, Zwitserland en Italië en hebben op die zwarte zaterdag last van enorm veel verkeer. Dit jaar valt zwarte zaterdag op 30 juli en 6 augustus. Wie files wil voorkomen kan beter niet in het weekend vertrekken maar doordeweeks. Op de website van de ANWB staat een drukte kalender, hier kun je per land de drukke dagen zien in de vakantieperiode.

Gerelateerde artikelen:
Dit jaar valt zwarte zaterdag op 30 juli en 6 augustus. Wie files wil voorkomen kan beter niet in het weekend vertrekken maar doordeweeks.
Print Friendly, PDF & Email