Als onderdeel van het doel om duurzamere supply chain-oplossingen te creëren, vermindert Kuehne+Nagel de CO2-uitstoot in Nederland met fotovoltaïsche installaties bovenop vrachtwagens. De zonnepanelen verminderen het brandstofverbruik tot wel 1.200 liter per jaar, per voertuig. Dit vermindert het totale brandstofverbruik van een vrachtwagen met maximaal 6%, waardoor de CO2-uitstoot per vrachtwagen op jaarbasis met 3,8 ton wordt verlaagd. 

Traditioneel verbruiken vrachtwagens een grote hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt door de dynamo. De fotovoltaïsche systemen voorzien de vrachtwagens nu van zonne-energie. Tijdens het rijden wordt de motor minder belast, wat het brandstofverbruik verlaagt. Een geïntegreerd zonnebeheersysteem maakt het ook mogelijk om elektrische apparaten zoals telefoons en computers op te laden en om de airconditioning (AC) in de vrachtwagencabine en de laadklep van stroom te voorzien, die nodig is voor laden en lossen.

“Als toonaangevende logistieke dienstverlener zijn we gericht op het ontwikkelen van oplossingen die onze industrie koolstofarm maken en duurzame toeleveringsketens creëren. Door technische innovaties toe te passen kunnen we bijdragen aan het ondersteunen van gezondere omgevingen.”

René van den Akker, Kuehne+Nagel National Manager Road Logistics Benelux.

De zonnetechnologie die op de vrachtwagens van Kuehne+Nagel wordt gebruikt, is ontwikkeld door IM Efficiency, een in Nederland gevestigd zonne-innovatiebedrijf voor voertuigen, aldus de logistieke dienstverlener.

“Bij IM Efficiency zijn we er trots op dat we Kuehne+Nagels inzet voor het Science Based Target-initiatief ter vermindering van de CO2-uitstoot ondersteunen. Door met SolarOnTop een duurzame oplossing te bieden om het brandstofverbruik van vrachtwagens te verminderen, ondersteunen we de transitie naar volledig duurzaam wegvervoer in de toekomst.”

Martijn Ildiz, CEO van IM Efficiency.
Print Friendly, PDF & Email