Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Gratis OV voor 66-plussers met een krappe beurs van start.

In de provincie Utrecht kunnen ouderen met een krappe beurs op twee manieren gratis reizen met het openbaar vervoer.  Zij kunnen gratis met de bus en tram tot december 2023. Daarnaast is er een actie waarbij de tram tot en met 2 oktober voor iedereen gratis is in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. De proef met gratis OV werd voorbereid in samenwerking met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht. De actie loopt tot december 2023.

Mensen boven de 66 met een laag inkomen, komen vanaf dan in aanmerking voor het Gratis OV abonnement. Met dit abonnement is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van de bus, tram, buurtbus en flex diensten van U-OV en Syntus Utrecht. Reizigers kunnen doordeweeks na 09.00 uur reizen en in het weekend en op feestdagen de hele dag.

“Ouderen in de provincie Utrecht met een laag inkomen hebben het moeilijk. Er is onder deze groep sprake van stille armoede. De financiële drempel om het huis uit te gaan, is hoog. Eenzaamheid is vaak het gevolg.”

Het gratis OV abonnement kunnen ouderen op de website www.gratisreizenouderen.nl aanvragen. Hier staat uitgelegd welke stappen mensen moeten nemen om het abonnement aan te vragen. Wanneer mensen niet op internet kunnen of hulp nodig hebben bij de aanvraag kunnen ze naar de bibliotheek waar een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) aanwezig is. Het overzicht met deelnemende bibliotheken staat ook op de website. Er zijn folders met uitleg beschikbaar bij bibliotheken en de servicewinkels van U-OV op Utrecht CS en Syntus Utrecht op Amersfoort station. 

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen.

Gerelateerde artikelen:
Syntus Utrecht