De exploitatie van de tunnel is in handen van een bedrijf, maar de provincie is de enige aandeelhouder.

Het voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA, SP en BBB om de Westerscheldetunnel vanaf 2015 tolvrij te maken voor personenauto’s en motoren is door alle Kamerleden gesteund. Al jaren is de tol in de Westerscheldetunnel een doorn in het oog. Politici vinden het niet terecht dat de Zeeuwen voor ieder ritje door de tunnel een stevig bedrag moeten neertellen.

De Westerscheldetunnel zorgt voor een vlotte verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland. Via een snelle en veilige rit door de tunnel sta je zo aan de andere kant van de Westerschelde. In Zeeland reageert men enthousiast, al zal er nog wel onderhandeld moeten worden over de kosten. De Westerscheldetunnel werd in 2008 door de provincie Zeeland overgekocht van Het Rijk. 

veerboot

Rond de eeuwwisseling stond Zeeland voor de keuze: een toltunnel aanleggen of tot in lengten van dagen betalen voor een veerboot. Het was een situatie vergelijkbaar met de aanleg van de Zeelandbrug. Ook daar heeft een tijdlang een tolwachter op de brug gezeten. De tolheffing is nodig om de tunnel af te betalen. De aanleg kostte 750 miljoen euro en ook het beheer en onderhoud kost een flinke duit. Een groot deel van dat geld wordt terugverdiend met de tol. Zodra de tunnel afbetaald zou zijn, was het idee, moest de tolheffing worden gestopt. Tot die tijd houden ze de tarieven zo laag mogelijk.

De exploitatie van de tunnel is in handen van een bedrijf, maar de provincie is de enige aandeelhouder. Er werken zo’n 80 mensen bij de N.V. Westerscheldetunnel, waarvan 53 in vast dienstverband. Het grootste deel is tolgaarder (de medewerkers bij de kassa). Verder kun je denken aan operators (die 24/7 de tunnel in de gaten houden), tunnelwachten (die je helpen bij pech), onderhoudsdeskundigen, maar ook aan een afdeling bedrijfsvoering bestaande uit ICT, financiën en P&O en een afdeling communicatie.

Gerelateerde artikelen:
Westerscheldetunnel
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email