Als bedrijven maandenlang moeten verkopen onder de kostprijs, dan gaat het fout.

Geen kwestie toont treffender hoe politiek Den Haag is afgedreven van het volk. Kennelijk waren ze rond het Binnenhof niet bezig met de zaken die Nederlanders echt bezig houden zoals het betalen van de energienota of de sluiting van bedrijven omdat de hardwerkende bakker de stroom niet meer kan betalen. En wat met het tekort aan goed betaalde krachten zodat het leerlingenvervoer weer kan uitgevoerd worden en de beveiliging op Schiphol weer op orde is? Inderdaad zijn te veel politici met zichzelf bezig zodat de echte problemen niet worden gezien. En wat je niet ziet, dat is er niet.

prioriteiten

Terwijl het vervoer van kwetsbare leerlingen regelmatig tekort schiet, rammelt de prioriteitsstelling aan alle kanten en een grote kans op verbetering is er niet. Tijdens het schrijven van dit artikel hoor ik op de achtergrond op televisie een vrouw roepen “ik red het niet meer!”. Ver weg van het Binnenhof moet ze wanhopig de eindjes aan elkaar knopen om tot het eind van de maand te kunnen komen. 

Khadija Arib moest het uit de krant vernemen. Hoe bedenk je het? Terwijl het land in brand staat en de inflatie gierend uit de hand loopt gaan we een onderzoek doen naar de omgangsvormen van een oud-Kamervoorzitter die al anderhalf jaar weg is. Grensoverschrijdend gedrag van de Nederlandse politiek is het minste wat je kunt zeggen over deze kwestie. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Vera Bergkamp - D66

Khadija Arib is eerder haar Kamervoorzitterschap vorig jaar kwijtgeraakt aan Vera Bergkamp. De pittige tante Arib met onomstreden kwaliteiten als Kamervoorzitter is nu het lijdend voorwerp geworden voor de zwakke voorzitter Bergkamp. Alsof er politiek niets beter te doen is! Op basis van anonieme klikbrieven, krijgt het alle aandacht in ons parlement. Nu onderzoek doen naar iemand die al anderhalf jaar weg is, tekent ook de prioriteiten die politiek Den Haag stelt.

Lees ook  Nederlandse regeringsdelegatie naar WK in Qatar

"Kinderen die zonder ontbijt de deur uit gaan en ouders die niet meer weten hoe ze rond moeten komen door de gestegen energieprijzen. Dat is onverteerbaar. Wellicht kan politiek Den Haag dat even ter harte nemen?"

Bedrijven kunnen de kosten niet meer opvangen en moeten afschalen. Het Nederlandse HAK BV, onderdeel van KDV Group en in handen van de Russische ondernemer Denis Shtengelov, gaat de productie vanaf januari zes weken stilleggen. Met de huidige energieprijzen is het niet haalbaar om in de winter door te produceren. Wellicht worden de glazen potten appelmoes, doperwten en bruine bonen van HAK zo’n 30% duurder. Niet dat dit laatste een zorg is, want er is genoeg goedkoper alternatief. Het sluiten van de fabrieken van HAK is wellicht voor hen een mooi moment om ook eens na te denken over duurzaamheid.

Als bedrijven maandenlang moeten verkopen onder de kostprijs, dan gaat het fout. Klimaat en duurzaamheid beschouwen we als een topprioriteit. Over het belang van klimaatverandering en de transitie naar meer duurzame manieren van werken en leven bestaat weinig twijfel. Toch moet het Kabinet prioriteit geven aan koopkracht en klimaat de komende periode als iets minder belangrijk beschouwen. Zorgen dat Nederlanders de winter doorkomen. 

Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email