Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

VVD-prominent Schippers terug in politiek als senaatslijsttrekker.

Edith Schippers werd in 2019 president van chemieconcern DSM Nederland en, sinds begin dit jaar, ook de hoogste baas van DSM Europa. Bij het grote publiek zal ze vooral bekend zijn door haar rol als politica van de VVD. Als kamerlid hield zij zich bezig met de portefeuille volksgezondheid en van 2010 tot 2017 was zij minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Een dag na de verkiezingen, op donderdag 16 maart 2017, werd Edith Schippers voorgedragen als verkenner en vanaf 28 maart voerde ze als informateur gesprekken met verschillende fractievoorzitters. De Mobiliteitsalliantie stuurde toen een brief aan informateur Schippers en drong aan om binnen een jaar te komen tot een mobiliteitsakkoord met het nieuwe kabinet. De alliantie pleitte voor een extra investeringsbudget van tenminste €1 miljard.

“Mijn hele werkzame leven houd ik mij al bezig met gezondheid, dus ik zit niet toevallig bij de DSM."

De Mobiliteitsalliantie wilde afspraken maken met het nieuwe kabinet om knelpunten op te lossen en kansen te benutten voor weg, water en spoor. Zij boden toen het kabinet vijf bouwstenen aan, concrete voorstellen en maatregelen om mobiliteit slimmer, groener, flexibeler en veiliger te maken. Een onderdeel van de vijf bouwstenen was een nieuwe ‘Wet- en regelgeving en fiscaliteit’. Daarin werd ruimte voor het experimenteren met betalen naar gebruik en de fietsaanschaf en -gebruik fiscaal te simuleren.

Schippers werkte eerder aan de totstandkoming van een regeerakkoord met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Dat was het moment waar VNO-NCW, de Mobiliteitsalliantie en vele andere organisaties lang geleden al op anticipeerden. Halverwege 2016 waren de inhoudelijke voorbereidingen al in volle gang. VNO-NCW publiceerde toen haar notitie over de Mainports. De Mobiliteitsalliantie presenteerde op 16 december 2016 een sectorbreed gedragen toekomstvisie op de totale mobiliteit van Nederland.

Lees ook  Spionage en handel: de dunne lijn tussen China en Europa
(Tekst loopt door onder de foto)
"Ik sluit nooit iets uit, maar zoals gezegd: het is absoluut niet mijn ambitie"

Nu keert de oud-minister Edith Schippers terug naar de landelijke politiek. Veel liberalen zien in 58-jarige Schippers de ideale kandidaat om partijleider Mark Rutte op te volgen. Schippers geeft zelf aan dit niet te ambiëren, maar de deur hiervoor ook niet dicht te doen. “Ik sluit nooit iets uit, maar zoals gezegd: het is absoluut niet mijn ambitie”. In een video op sociale media bevestigt de VVD dat de partijprominent is voorgedragen als lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. 

Edith Schippers wordt eerst lijsttrekker en daarna naar alle waarschijnlijkheid de fractievoorzitter in de Eerste Kamer. Met deze functie is ze direct terug in het centrum van de macht. In een toelichting zegt Schippers dat ze haar baan bij DSM niet opgeeft. “We werken goed samen met de overheid, maar ik vind dat er in de politiek soms een guur klimaat heerst. Als je niet oppast is iedereen die voor een multinational werkt een graaier.”, aldus Schippers in 2021 tijdens het programma Nieuwsuur.

Gerelateerde artikelen:
AppStores