Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Langs het hoofdwegennet liggen in principe om de 20 km verzorgingsplaatsen.

Geen enkele snelweg is drukker wat betreft goederentransport dan de A67. Alle vrachtvervoer vanuit Spanje, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk moet de A67 gebruiken om goederen door te voeren naar Duitsland of hoger gelegen landen. Langs het hoofdwegennet liggen in principe om de 20 km verzorgingsplaatsen. 

diefstal

Rustplaatsen voor vrachtwagenchauffeurs blijken geliefde plekken voor criminaliteit. Volgens de overheid is de A67 een relatief onveilige weg. De snelweg staat in de Nederlandse top 5 wat betreft ongevallen met een dodelijke afloop. Er vallen relatief veel kop-staartbortsingen die in verband worden gebracht met korte in- en uitvoegstroken. Dit is met name het geval ter hoogte van Someren en Geldrop.

rustplaatsen

Hotels onderweg langs snelweg A67 staan in Eersel – Veldhoven – Eindhoven – Geldrop – Asten en Venlo. Maar dat zijn niet de plaatsen waar vrachtwagenchauffeurs overnachten. Vaak maakt de vrachtwagenchauffeur gebruik van verzorgingsplaatsen. Hier kan de chauffeur tijdelijk zijn reis onderbreken om te rusten, of tanken, even wat te eten of te drinken, telefoneren of een sanitaire stop maken en de lading inspecteren. Het gaat hier om locaties met voorzieningen, zoals een tankstation, wegrestaurant of om locaties waar alleen parkeren mogelijk is. 

beveiligd

Deze plaatsen zijn echter niet geschikt om langere tijd, bijvoorbeeld een nacht of een weekend, te verblijven. Vrachtwagenchauffeurs die langere tijd willen rusten kunnen terecht op beveiligde particuliere parkeerplaatsen dicht bij de snelweg. In tegenstelling tot de verzorgingsplaatsen langs de snelweg zijn deze parkings voorzien van voorzieningen voor chauffeurs zoals een restaurant, een douche of wifi. Bovendien zijn dit beveiligde parkeerplaatsen, waardoor de kans op ladingdiefstal kleiner is.

Lees ook  Daling goederenvervoer door Nederlandse vrachtauto’s: laagste sinds 2015

Vrachtwagenchauffeurs wijken soms uit naar een plek langs de snelweg, op een toerit of op de vluchtstrook. Met de verkeersveiligheid in het achterhoofd zorgen deze praktijken voor een onwenselijke en zelfs gevaarlijke situaties. Om alle vrachtwagenchauffeurs veilig te kunnen laten rusten, kijkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met andere partijen naar manieren om de vestiging van meer private, beveiligde, parkings langs het onderliggend wegennet te stimuleren.

De verzorgingsplaatsen langs de snelweg bieden voldoende parkeercapaciteit voor alle chauffeurs die kortere tijd willen rusten. Doordat veel chauffeurs langere tijd op een verzorgingsplaats verblijven, raken de verzorgingsplaatsen overvol.

De Nederlandse snelweg A67 vormt de oost-westverbinding van de A21/E34 Antwerpen via Turnhout aan de grens met de provincie Antwerpen in België, via de A2 Amsterdam vanuit Liège (Luik)(B) bij Eindhoven, de A73 Nijmegen – Roermond bij Venlo naar de grens met Nordrhein-Westfalen (Noordrijn-Westfalen) in Duitsland en verder via de 40 Venlo – Duisburg (D) of de 61 Venlo – Hockenheim (D) naar het Duitse Ruhrgebied met de steden Düsseldorf en Köln (Keulen).

Gerelateerde artikelen:
A67 ter hoogte van Venlo