Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Er zijn steeds meer oplaadpunten beschikbaar, zowel in de stad als op het platteland.

Elektrisch rijden is een duurzame en steeds populairdere manier van reizen in Vlaanderen, en hoewel het rijden in een elektrische auto vaak gemakkelijker en efficiënter is dan het rijden in een auto op benzine of diesel, zijn er enkele aandachtspunten waar rekening mee gehouden moet worden om ervoor te zorgen dat u het meeste uit uw elektrische auto haalt.

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de infrastructuur voor het opladen van elektrische auto’s in Vlaanderen steeds beter wordt. Er zijn steeds meer oplaadpunten beschikbaar, zowel in de stad als op het platteland, dus het is gemakkelijker geworden om onderweg de batterij van uw auto op te laden. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat het opladen van een elektrische auto soms langer kan duren dan het tanken van een benzine- of dieselauto, dus het is aan te raden om voldoende tijd in te plannen voor het opladen van de auto.

Een ander belangrijk aandachtspunt voor elektrisch rijden in Vlaanderen is de actieradius van de auto. Elektrische auto’s hebben vaak een beperkte actieradius, wat betekent dat ze niet zo ver kunnen rijden als benzine- of dieselauto’s voordat ze opgeladen moeten worden. Het is daarom aan te raden om de actieradius van uw elektrische auto te kennen en ervoor te zorgen dat u voldoende tijd heeft om de auto op te laden voordat u op pad gaat.

Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de prestaties van een elektrische auto kunnen worden beïnvloed door de temperatuur. Batterijen presteren bijvoorbeeld minder goed bij lage temperaturen, wat kan leiden tot een lagere actieradius. Het is daarom aan te raden om de batterij van uw elektrische auto op te laden voordat de temperatuur daalt, zodat u zoveel mogelijk energie heeft om mee te rijden wanneer het kouder wordt.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue Fastned snellaadstation

In het algemeen kan het onderhoud van elektrische auto’s goedkoper zijn dan het onderhoud van auto’s op benzine of diesel. Dit komt omdat elektrische auto’s minder bewegende onderdelen hebben en daardoor minder onderhoud nodig hebben. Zo hebben ze bijvoorbeeld geen olie nodig en hoeven ze ook geen oliefilters te hebben, wat het onderhoud aanzienlijk kan verminderen.

Daarnaast hebben elektrische auto’s vaak langere tussenperioden tussen twee beurten, wat betekent dat ze minder vaak naar de garage hoeven voor onderhoud. Dit kan ook leiden tot lagere kosten voor onderhoud.

Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat het onderhoud van elektrische auto’s nog steeds kosten met zich meebrengt. Zo moeten de banden bijvoorbeeld nog steeds vervangen worden wanneer ze versleten zijn en moeten de remmen ook onderhouden worden. Daarnaast zijn de batterijen van elektrische auto’s duurder om te vervangen dan de brandstoftank van een benzine- of dieselauto, dus dit kan ook een factor zijn in de totale kosten van het onderhoud.

Gerelateerde artikelen:
DVDP