Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Om de verkeersveiligheid te garanderen hanteert het CBR een zero tolerance beleid op het gebied van fraude.

Voorzegfraude, het komt steeds meer voor en het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) wil dat deze specifieke fraude strafbaar wordt. De aanpak van examenfraude is nu niet goed geregeld in het wetboek van strafrecht. Directeur Alexander Pechtold van het CBR noemt het een georganiseerde criminaliteit en ziet een toename. We hebben het allemaal moeten doen voor ons rijbewijs, het theorie-examen. Voor sommige bloed, zweet en tranen en voor anderen een eitje. Het onderdeel gevaarherkenning bestaat uit 25 vragen, hiervan moet je 13 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel kennis bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je 10 of meer vragen goed beantwoorden. Het onderdeel inzicht bestaat uit 28 vragen, hiervan moet je 25 of meer vragen goed beantwoorden.

Elk jaar worden er honderden nieuwe examenvragen ontwikkeld die aan strenge eisen voldoen en deze vragen worden frequent gewisseld om voorspelbaarheid te voorkomen. Om de verkeersveiligheid te garanderen hanteert het CBR een zero tolerance beleid op het gebied van fraude. Bij vermoedens van fraude wordt er altijd aangifte bij de politie gedaan en ook wordt er actief meegewerkt aan lopende onderzoeken. Het CBR luidt de noodklok en wil dat examenfraude specifiek strafbaar wordt. Medewerkers van het CBR worden getraind op documentherkenning, look-a-likes en ook is er camerabewaking en andere apparatuur aanwezig om fraude te voorkomen. Kandidaten moeten elektronische apparatuur zoals telefoons, jassen en tassen in lockers opbergen voordat ze aan hun theorie-examen beginnen.

(Tekst loopt door onder de foto)

Kandidaten die fraude plegen hebben geavanceerde apparatuur bij zich zoals een verborgen camera en een piepklein oortje. De vragen worden door de camera gelezen en de juiste antwoorden worden ingefluisterd in het oortje. Kandidaten betalen volgens het CBR grof geld voor deze manier van examen doen. Bedragen van 2000,- tot 2500,- euro zijn heel normaal. Kandidaten die gepakt worden voor fraude komen er meestal vanaf met een boete of een taakstraf. De organisatoren die achter de fraude zitten en de apparatuur regelen en de antwoorden voorzeggen worden bijna nooit gepakt. Dit moet volgens Alexander Pechtold snel veranderen, hij doet volgens de NOS een oproep aan de politiek om examenfraude specifiek strafbaar te maken. Nu komen daders er volgens hem nog te makkelijk mee weg.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket