BLUE

Achter de bezettingsweergaven zit een uitgebreid systeem voor capaciteitsbeheer. Dit betekent dat klanten sneller een zitplaats kunnen vinden en het spoorvervoer efficiënter wordt.

Digitalisering om achterover te leunen: Deutsche Bahn (DB) introduceert real-time bezettingsgraadweergaven op de eerste trajecten in het regionale vervoer. Informatie over het gebruik van de wagons wordt bepaald en direct doorgegeven aan de passagiers op het perron, op het voertuig en via de app.

Achter de bezettingsweergaven zit een uitgebreid systeem voor capaciteitsbeheer. Dit betekent dat klanten sneller een zitplaats kunnen vinden en het spoorvervoer efficiënter wordt. Als reizigers bewust in rijtuigen stappen die niet bezet zijn, kunnen treinen stipter vertrekken. Hierdoor kunnen de capaciteiten in het spoornet beter worden benut. Het hele systeem is klaar en zal de komende maanden geleidelijk live gaan.

De bezettingsweergave op het perron vindt plaats in een drietraps verkeerslichtlogica of persoonlijke pictogrammen voor de respectievelijke wagon. Zo kunnen klanten zien waar ze zich kunnen positioneren om zo een wagon met vrije zitplaatsen beter te vinden. De displays zullen eerst worden gebruikt op proefroutes van de S-Bahn van Hamburg en het S-Bahn-netwerk van Stuttgart. Het regionale verkeer tussen Hamburg en Lübeck begint in februari. De S-Bahn in het Rijn-Maingebied wordt in april toegevoegd en delen van de Berlijnse S-Bahn vanaf mei. Eind 2024 zullen meer dan 1.500 DB Regio-wagons, een kwart van alle DB-treinen in het regionale vervoer, de bezettingsgraad in heel Duitsland kunnen weergeven.

"Met de intelligente bezettingsweergave maken we het dagelijkse leven van onze passagiers merkbaar beter. We kunnen alleen meer mensen enthousiast maken voor klimaatvriendelijk spoor als lokaal vervoer handig en betrouwbaar is.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Vertragingen bij het in- en uitstappen zijn de belangrijkste reden voor overschrijdingen en dus vertragingen. Met het nieuwe systeem worden reizigers beter verdeeld over het perron en kunnen treinen stipter vertrekken. Daarnaast helpt de bezettingsweergave via de app reizigers om minder drukke treinen te kiezen voor hun reis. Ook voor de operatie brengt het nieuwe systeem voordelen met zich mee: door de transparantie van reizigersstromen en de benutting van treinen kunnen treindienstleiders het treinverkeer in de toekomst beter op elkaar afstemmen.

Afhankelijk van het voertuigtype wordt het aantal passagiers gemeten met behulp van verschillende technische benaderingen. Zo worden er tellers gebruikt in het deurgebied of lichtsensoren die de lading in de passerende wagons scannen. Het systeem verwerkt de gegevens in enkele seconden en stuurt deze vervolgens door naar reizigers als bezettingsinformatie.

In Stuttgart rijden momenteel de lijnen S6, S60 en S62 met capaciteitsindicatoren, in Hamburg lijnen S21 en S31. Tussen Hamburg en Lübeck worden vanaf februari de ritten met de RE8, de RE80 en de RB86 voorzien van de advertenties. In het Rijn-Maingebied voert DB het systeem vanaf april in op het gehele S-Bahn-net. In Berlijn begint de uitrol in mei op het Stadtbahn-traject tussen de stations Jannowitzbrücke en Zoologischer Garten en wordt daarna geleidelijk uitgebreid, aldus de Deutsche Bahn.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email