Print Friendly, PDF & Email

En ook al proberen ze het te verbergen, de chauffeurs zijn vooral verdrietig.

De rechtbank in Utrecht heeft Kool Transport B.V. uit Vianen donderdag failliet verklaard. De vrachtauto’s waren eerder al weggehaald. Volgens de vakbonden waren de vrachtwagens weggehaald door het leasebedrijf. Medewerkers en directie spreken elkaar tegen over de oorzaak maar wat wel zeker is, is dat het bedrijf in juni 2022 na een overname in handen kwam van Gert Bras. En dat het slechts een half jaar later failliet verklaard werd.

De geschiedenis van het familiebedrijf, gevestigd aan De Limiet 17, gaat terug tot 1912. De oprichters begonnen in Schalkwijk met het vervoeren van kaas en fruit. Kool Transport groeide in de loop van de jaren flink en in 2012 volgde de verhuizing naar Vianen. Het transportbedrijf kwam de afgelopen dagen veel in het nieuws. Het failliete bedrijf zou “leeg zijn getrokken en bewust om zeep zijn geholpen”. Het verhaal van mede-eigenaar Gert Bras, die zegt faillissement aan te hebben gevraagd vanwege bedreigingen aan het adres van de directie, zou “vol met leugens staan”. Dit laten verschillende bronnen aan RTV Utrecht weten.

Volgens FST Group, het bedrijf dat Kool Transport in april vorig jaar overnam, zou het bedrijf in de problemen zijn gekomen nadat een groep werknemers het niet eens zou zijn geweest met de plannen voor het bedrijf.

Bij de werknemers lopen de emoties hoog op. Het meer dan 100 jaar oude transportbedrijf werd in april vorig jaar overgenomen door FST Groep uit Amersfoort. Het werken werd de chauffeurs onmogelijk gemaakt.  Tankpasjes deden het niet meer en bij de tolkastjes was het niet veel beter. Een groot deel van de medewerkers zegt het salaris van december niet te hebben gekregen. Ook zouden voorschotten niet zijn uitbetaald, maar eigenaar Gert Bras betwist dit.

Voor de overname was het echt een goed bedrijf, zonder financiële problemen. Kool Transport bestond al 110 jaar. Een voormalig boekhouder van het bedrijf heeft vorige week samen met andere schuldeisers het faillissement van Kool Transport aangevraagd. Het faillissement werd op op 12 januari 2023 uitgesproken door de rechtbank in Midden-Nederland en als curator is aangesteld mr J.V. Maduro. Het insolventienummer van deze zaak is F.16/23/14

Gerelateerde artikelen:
DVDP