Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

EU-Parlement heeft taxicentrales definitief uitgesloten van ontwerp-richtlijn.

Het Europees Parlement wil de arbeidsomstandigheden verbeteren voor werknemers van online platformen als Bolt, Uber, Gorillas en vergelijkbare bezorgdiensten. In zo’n baan ben je een slaaf van het algoritme, zei sociaal-democratisch Europarlementariër Elisabetta Gualmini donderdag in een plenaire zitting van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL) van het Europees Parlement in Brussel. 

Volgens het digitaal vakblad Magazine Personenvervoer gaf het Parlement groen licht om met de EU-Raad te onderhandelen over nieuwe regels om platformwerkers opnieuw te classificeren. Er ligt een voorstel van de Europese Commissie waarin de arbeidsomstandigheden van online platformmedewerkers in de toekomst beter geborgd moeten worden. De EU-landen en het Parlement moeten het nog eens worden over een compromis.

Miljoenen platformwerkers zouden onder het voorstel kunnen worden aangemerkt als werknemers en niet als freelancers of (schijn)zelfstandigen zoals voorheen. Dit zou hen recht geven op fundamentele werknemersrechten zoals pensioen, ziektekostenverzekering en werkloosheidsverzekering. Werknemers zouden ook het recht hebben om zich in vakbonden te organiseren en over collectieve overeenkomsten te onderhandelen. Het voorstel beoogt ook te regelen hoe digitale werkplatforms algoritmen en kunstmatige intelligentie moeten gebruiken om werknemers te monitoren en te evalueren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Miljoenen platformwerkers zouden onder het voorstel kunnen worden aangemerkt als werknemers.

FDP-Europarlementariër Svenja Hahn stond tijdens de discussie sceptisch tegenover het voorstel. Volgens haar schaft het het zelfstandig ondernemerschap af veel verder af dan alleen bij bezorg- of rijplatformen. “In feite zou iedereen die zijn diensten aanbiedt via digitale werkplatforms gedwongen worden tot een arbeidsrelatie”, zei ze. Gualmini was het daar donderdag fel mee oneens.

Lees ook  Verkiezingen: Europa investeert miljoenen in duurzaam vervoer in Nederland

De International Road Transport Union (IRU) is daarentegen van mening dat het Parlement “de juiste weg is ingeslagen door de reikwijdte van de platformwerkersrichtlijn te beperken tot puur digitale platformactoren.” De IRU verwelkomt al lang het initiatief van de EU om een ​​einde te maken aan praktijken die in strijd zijn met Europese waarden en gevestigde nationale belasting- en socialezekerheidsstelsels. De richtlijn heeft tot doel de arbeidsomstandigheden en rechten van gig-werkers in de Europese Unie te verbeteren.

“De stemming van gisteren is een belangrijke overwinning voor commerciële wegvervoerders en de industrie als geheel”, aldus IRU EU Advocacy Director Raluca Marian. “Je kunt klassieke arbeid en zelfstandige arbeid succesvol blijven combineren, in de juiste balans en met volledig respect voor sociale en fiscale modellen.”

“Bovendien is het een speciale overwinning voor taxibedrijven die voor het eerst erkend zijn als geen deel uitmakend van de ride-hailing-sector”, voegde Marian eraan toe. “We hopen dat de resterende tekst, met name de artikelen 4 en 5 over het wettelijk vermoeden van tewerkstelling, zal worden verbeterd in latere onderhandelingen met de Raad.”

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket