Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De waarschuwingsstaking begint vrijdagochtend vroeg en eindigt zaterdagavond. 

Tienduizenden passagiers moeten voorbereid zijn op annuleringen en vertragingen. Wie vrijdag wil vliegen vanaf een Duitse luchthaven moet zich vooraf goed laten informeren. De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een staking op zeven grote luchthavens in het land. Reizigers moeten rekening houden met vertragingen en geschrapte vluchten op, onder meer, de internationale luchthaven van Frankfurt.

De vakbond Verdi kondigde aan de luchthavens van Frankfurt, München, Frankfurt, Hamburg, Stuttgart, Dortmund, Hannover en Bremen lam te willen leggen en daarmee het loonconflict in de publieke sector op luchthavens nog groter te maken. De vakbond Verdi verwacht dat zelfs op de grootste Duitse luchthaven in Frankfurt veel vluchten helemaal niet of slechts met vertraging kunnen doorgaan en ook het vliegverkeer stil kan komen te liggen. 

Onder meer de medewerkers van de grondafhandeling, de luchthavenbrandweer en medewerkers van de luchtvaartbeveiliging worden opgeroepen om te staken. Met de nu aanhoudende waarschuwingsstakingen willen de werknemers de nadruk leggen op hun eisen in het lopende cao-geschil tussen de federale en lokale overheden. Verdi en de ambtenarenvereniging DBB eisen 10,5 procent meer inkomen, maar minstens 500 euro meer voor de ongeveer 2,5 miljoen werknemers in de publieke sector op federaal en lokaal niveau. De looptijd van de nieuwe cao wordt twaalf maanden. De werkgevers hebben de claims tot nu toe afgewezen. 

Bij annuleringen of ernstige vertragingen van drie uur of meer hebben passagiers recht op terugbetalingen en eventueel ook op schadevergoedingen tot 600 euro .

(Tekst loopt door onder de foto)
Passagiers van Lufthansa kunnen in Frankfurt strandennd vanwege geannuleerde vluchten.

De algemeen directeur van de luchthavenvereniging ADV, Ralph Beisel, had scherpe kritiek op de aangekondigde waarschuwingsstaking. Een paar dagen voor de tweede onderhandelingsronde stelt Verdi het Duitse luchtverkeer bloot aan een ongekende escalatie, zei hij. Als er vrijdag een dagstaking zou plaatsvinden op zeven van de tien grootste Duitse luchthavens, dan heeft dat niets meer te maken met een waarschuwingsstaking. 

Lees ook  Charleroi: Staking luchthavenpersoneel op laatste moment afgelast

hulpgoederen

De slachtoffers zijn honderdduizenden passagiers, zowel particuliere als zakelijke reizigers, evenals onderdelen van luchtvracht en goederenlogistiek. Volgens de vakbond zal de staking naar verwachting een sterke impact hebben, vooral in het binnenlands vliegverkeer. De handelingen voor hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië zouden niet geraakt worden door het staken. Veel hulpgoederen zouden ook via het THW-centrum voor buitenlandse logistiek in Mainz worden geleverd.

Gerelateerde artikelen:
DVDP