Print Friendly, PDF & Email
GRP width=

Van honderdduizenden passagiers in enkele maanden naar de laatste jaren steeds minder helaas.

Ruim 22 jaar herinneringen liggen op de locatie van het eerste succesvolle transferium van Nederland voor de Algemeen Directeur bij BusiNext en NextOV John Hage. Ook bij hem alom verbazing over voorgenomen verkoop transferiumgebouw aan een frietboer. Om de strandovergangen, de recreatiebedrijven en het centrum van Renesse bereikbaar te houden, beschikt Renesse over een Transferium. Maar die locatie is de laatste dagen negatief in beeld, en dat terwijl het vroeger de entree van Renesse was, zelfs met de VVV erbij.

"Alleen wat doet het zeer dat het eerste succesvolle Transferium van Nederland in 1997 zo te zien afglijden. Van honderdduizenden passagiers in enkele maanden naar de laatste jaren steeds minder helaas."

Terwijl de voorzitter Hans Geurtsen van de dorpsraad Renesse briest dat het achterkamertjespolitiek is, is er verbazing alom over het voornemen van burgemeester en wethouders het hoofdgebouw bij het transferium in Renesse te verkopen. Het transferium is gelegen aan de rand van Renesse is een initiatief van de gemeente Schouwen-Duiveland en is ontwikkeld om de verkeersdrukte in het centrum van Renesse te verminderen en de bereikbaarheid te verbeteren.

“De aanbesteding 2 jaar geleden verloren van het busvervoer voor de duidelijkheid. Daar gaat het mij niet om dat accepteer ik. Zo werkt het in onze branche. Je wint of verliest. Zo simpel is het. Alleen wat doet het zeer dat het eerste succesvolle Transferium van Nederland in 1997 zo te zien afglijden. Van honderdduizenden passagiers in enkele maanden naar de laatste jaren steeds minder helaas.”, aldus John Hage.

(Tekst loopt door onder de foto)
Transferium Renesse met een laadplein voor elektrische auto's.

Volgens Hage is de kern dat het Transferium een mobiliteitshub zou moeten zijn. De gehele aanbesteding Zeeland Openbaar Vervoer is op basis van de Regionale Mobiliteitsstrategie. Terwijl andere ondernemers die in het ringdorp dat rond de Jacobuskerk ontstond een horecazaak wilden beginnen altijd nul op het rekest kregen lijkt het er nu op dat Renesse zijn eigen ‘frietkot’ krijgt bij het transferium. 

De gemeente wil het leegstaande gebouw aan het transferium verkopen aan de eigenaren van snackkar De Buren

Verbazing alom bij de ‘zandloapers’ en volgens VVD-raadslid Ramon de Ceuninck van Capelle lapt het college hiermee willens en wetens de eigen beleidsregels aan de laars. Voor Schouwen-Duiveland geldt immers een horecastop maar toch verdwijnt het patatkraam van ‘Hansje Pommes’ na jaren van de Hogezoom in Renesse. 

Wethouder Jacqueline van Burg ziet dat allemaal toch anders. Na een zoektocht van twee jaar naar een alternatieve locatie voor De Buren, is de gemeente uiteindelijk uitgekomen bij het leegstaande transferiumgebouw. “We denken ook dat het past bij de invulling van het transferium. Je kunt er straks ook even lekker wat drinken en eten. Bovendien hebben we zo toezicht op de openbare toiletten die om de haverklap worden gesloopt.”, aldus van Burg in een reactie bij Marcel Modde (BN DeStem).

Gerelateerde artikelen:
EAC width=