Print Friendly, PDF & Email
MaaS

Het is een strijd geweest om de scheepvaartindustrie schoon te maken.

De scheepvaart produceert een groot deel van de broeikasgassen in de wereld, maar nieuwe technologie biedt oplossingen om het brandstofverbruik te verminderen. Vrachtschepen aangedreven door wind kunnen helpen bij het aanpakken van de klimaatcrisis. Auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen krijgen volop de schuld voor de klimaatcrisis, maar de scheepvaart produceert eveneens een groot deel van de broeikasgassen in de wereld, evenals stikstofoxiden en zwavelvervuiling omdat schepen grotendeels goedkope zware stookolie gebruiken.

Oceanbird

Oceanbird is een revolutionair Zweeds vrachtschipconcept, ontwikkeld door Wallenius Marine in samenwerking met de Koninklijke Zweedse Technische Hogeschool (KTH) en SSPA, een maritiem consultancybedrijf. Dit opvallende en innovatieve schip belooft de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen door gebruik te maken van windenergie. De Oceanbird is een voorbeeld van de groeiende interesse in duurzame scheepvaart, waarbij het doel is om de uitstoot van broeikasgassen en vervuiling te verminderen. Het schip maakt gebruik van windenergie als primaire krachtbron, waardoor het de uitstoot van kooldioxide met maar liefst 90% kan verminderen in vergelijking met traditionele vrachtschepen.

(Tekst loopt door onder de foto)
De Oceanbird is een voorbeeld van de groeiende interesse in duurzame scheepvaart.

De Oceanbird is een baanbrekend concept dat de potentie heeft om de maritieme industrie te transformeren en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Het meest opvallende kenmerk van de Oceanbird zijn de vijf enorme, uitschuifbare en draaibare vleugelzeilen. Deze zeilen zijn 80 meter hoog en gemaakt van een lichtgewicht composietmateriaal. Ze zijn ontworpen om de windenergie op een efficiënte manier te benutten en kunnen worden aangepast aan verschillende weersomstandigheden en vaarroutes.

De Oceanbird heeft een laadvermogen van ongeveer 32.000 ton en is ontworpen om 7.000 auto’s of een vergelijkbare hoeveelheid vracht te vervoeren. Het schip zal een maximale snelheid van ongeveer 10 knopen (18,5 km/u) kunnen bereiken.

windaandrijving

Het is een strijd geweest om de scheepvaartindustrie schoon te maken, maar een oplossing is het gebruik van door wind aangedreven schepen. Dat lijkt misschien terug te gaan naar de dagen van de Cutty Sark, maar nieuwe hoogtechnologische windaandrijving kan op bestaande schepen worden gemonteerd om het brandstofverbruik te verminderen. De wind is gratis, het waait harder op zee dan op het land en navigatiesoftware kan rekening houden met weersomstandigheden en gebruikt geavanceerde algoritmen om de snelste en meest brandstofvriendelijke reis uit te stippelen.

Er is een breed scala aan door wind aangedreven apparaten voor schepen ontworpen, met behulp van zeilen, vliegers of rotoren die eruitzien als verticale cilinders. Deze worden op het dek van een schip gemonteerd en vele kunnen achteraf op bestaande schepen worden gemonteerd. Al meer dan 20 commerciële vrachtschepen gebruiken windenergie om hun brandstofverbruik te verminderen, en er worden er nog meer gelanceerd, maar het duurt lang voordat windenergie algemeen geaccepteerd wordt in de industrie.

(Tekst loopt door onder de foto)

Hoewel de Cutty Sark nooit de snelste theeklipper werd, dankzij de concurrentie van stoomschepen, vestigde ze toch een reputatie als een uitzonderlijk snel en betrouwbaar schip.

Cutty Sark

De Cutty Sark, een van de snelste en bekendste zeilschepen in de geschiedenis, is een symbool van de kracht en elegantie van het zeilende tijdperk. Deze negentiende-eeuwse klipper, gebouwd in 1869, vertegenwoordigt een belangrijk moment in de maritieme geschiedenis en is nu een belangrijk cultureel erfgoed. De Cutty Sark werd oorspronkelijk gebouwd voor de lucratieve theehandel tussen China en Groot-Brittannië.

Het Zeilschip werd gebouwd in Dumbarton, Schotland, door scheepsbouwer Scott & Linton, naar het ontwerp van Hercules Linton. Het schip is een prachtig voorbeeld van een Britse klipper, een scheepstype dat gekenmerkt wordt door zijn slanke en gestroomlijnde romp, ontworpen voor snelheid en efficiëntie. De Cutty Sark heeft een lengte van 85 meter en een breedte van 11 meter. De drie masten reiken tot 46 meter hoog, en het schip kon tot 32.000 vierkante voet aan zeilen dragen.

Gerelateerde artikelen:
EVI.