DVDP width=

In Esch hebben dassen het spoor ondergraven, waardoor de veiligheid van het treinverkeer niet langer gegarandeerd kon worden.

De burcht in de spoordijk is nu bijna volledig afgegraven maar er werden geen dassen aangetroffen, die in Nederland een beschermde diersoort zijn. Een aangetroffen dassenburcht zorgt ervoor dat Prorail de handen vol heeft om een oplossing te zoeken voor het treinverkeer wat is uitgevallen tussen Eindhoven en Den Bosch. 

ProRail ontving donderdagavond 23 maart van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland de ontheffing om het spoor bij Esch te mogen herstellen. In de vroege ochtend van vrijdag 24 maart werd gestart met de werkzaamheden. Wanneer er dassen worden aantreffen dan worden die verdoofd en opgevangen. Dit gebeurt onder begeleiding van een dierenarts en ecoloog. De stichting Das & Boom is nauw betrokken bij het ontmantelen van de dassenbruchten en organiseert de opvang van dassen die eventueel nog worden aangetroffen. 

schuw

Dassen van nature schuwe dieren die voornamelijk ’s nachts actief zijn. Dit maakt ze kwetsbaar voor menselijke activiteiten en verstoringen, zoals jacht, verkeersongevallen en habitatvernietiging. Dassen spelen een belangrijke ecologische rol als graaf- en bodembewonende soorten, maar als de woonplaats zich onder het spoor bevind, dan is dat slecht nieuws voor Prorail, NS en de reizigers.

"In totaal zijn er 25 gangen ontgraven. De dassen zelf lijken (gelukkig) te zijn verhuisd. De komende dagen hard aan het werk om het spoor verder te herstellen!"

(Tekst loopt door onder de foto)
Prorail graafwerkzaamheden in Esch

"We hebben vandaag veel kunnen doen en zijn behoorlijk opgeschoten met het (Dasvriendelijk) afgraven. Het is een flinke klus, maar de toppers van o.a @ASSETRail werken hard door"

Ook bij het Friese Molkwerum is de omvang van het werk steeds duidelijker. Dassen hebben hier ook grote schade veroorzaakt. Het is dus veel werk voor Prorail om alles te herstellen, veel meer dan bij het Brabantse Esch. De Friese spoordijk is anders dan die in Esch. Met vijf meter veel hoger en daardoor met veel meer volume. De dassenburcht ligt er ook veel dieper in dan bij Esch. Dat maakt het Friese afgraafwerk waarschijnlijk stukken groter dan in Brabant.

Lees ook  ProRail verhoogt gebruiksvergoeding spoor voor 2024
Gerelateerde artikelen:
EAC width=
Print Friendly, PDF & Email