Pitane Image

Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van het dragen van een fietshelm.

Extra aandacht voor de veiligheid van fietsers is noodzakelijk, we zijn namelijk een echt fietsland. Er komen ook steeds meer fietsers bij. Op woensdag 19 april is het de tweede Landelijke Dag van de Fietshelm. Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het belang van het dragen van een fietshelm. Hiervoor werken stichtingen, organisaties en artsen samen. Nederland is het enige land in de wereld waar meer mensen in het verkeer overlijden op de fiets dan in de auto. Er zijn in verschillende provincies allerlei activiteiten om bewustwording te creëren voor het dragen van een fietshelm. Zo worden er bijvoorbeeld flyers op scholen uitgedeeld in Limburg en Nijmegen, uitleg gegeven over de hersenen op een basisschool in Bennekom en in een ziekenhuis in Ede. Ook worden hier kortingsvouchers voor fietshelmen uitgedeeld. In Friesland worden er zelfs fietshelmen uitgedeeld die ANWB levert bij Stichting Leergeld.

In 2021 zijn 73.500 fietsers op de Spoedeisende Hulpafdeling in Nederland geweest, waarvan 48.300 fietsslachtoffers met ernstig letsel. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar fors gestegen (29% in de periode 2012-2021). Ongeveer een kwart van hen liep tijdens het ongeval hersenletsel op. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel verlaagt; de kans op hersenletsel was één derde lager wanneer slachtoffers een helm droegen tijdens het fietsongeval ten opzichte van slachtoffers die geen helm droegen. De kans op hoofdletsel lag 62 procent lager (cijfers VeiligheidNL).

Lees ook  Laat je niet verrassen tijdens carnaval, zorg voor een BOB of gebruik bussen en treinen
(Tekst loopt door onder de foto)
Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar fors gestegen (29% in de periode 2012-2021).

Je hersenen zijn een kwetsbaar en bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt denken, onthouden, bewegen en voelen. Je hoofd beschermen is dus echt van levensbelang. Als fietser ben je heel erg kwetsbaar in het verkeer bij een botsing of val. De fietshelm is gewoon een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen, hiermee kan dus veel leed worden voorkomen. De missie van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is ‘Iedereen veilig over straat’. Iedere verkeersdeelnemer kan bijdragen aan veiliger verkeer. Het is belangrijk dat we kleine kinderen die leren fietsen gelijk laten wennen aan een helm. Door een fietshelm te dragen bescherm je jezelf én geef je aan anderen het goede voorbeeld om een helm op te zetten. 

Gerelateerde artikelen:
Toerisme
Print Friendly, PDF & Email