Print Friendly, PDF & Email
GRP

NMBS moet, net zoals de meeste Belgische ondernemingen, heel wat inspanningen leveren om jaar na jaar de vele vacatures in te vullen.

NMBS kondigde begin dit jaar 1.600 vacatures aan. Intussen zijn al ruim 800 mensen geselecteerd, waarvan het merendeel ook al daadwerkelijk is gestart of de komende weken en maanden aan boord komt. Dat betekent dat dit jaar nog wordt gezocht naar zo’n 800 nieuwe medewerkers (m/v/x), voor verschillende functies. Om deze vacatures in te vullen lanceert NMBS een nieuwe aanwervingscampagne. De slagzin ‘Maak mee het verschil bij NMBS’ verwijst naar één van de belangrijkste motivaties om bij NMBS aan de slag te gaan.

NMBS moet, net zoals de meeste Belgische ondernemingen, heel wat inspanningen leveren om jaar na jaar de vele vacatures in te vullen. Het goede nieuws is dat NMBS duidelijk aan populariteit wint op de arbeidsmarkt. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar ontving ze dubbel zoveel sollicitaties dan in dezelfde periode vorig jaar.

‘Maak mee het verschil’

De maatschappelijke impact van een job bij NMBS blijkt één van de belangrijkste motivaties voor kandidaten om bij NMBS te solliciteren. Het is ook die motivatie die NMBS met de baseline ‘Maak mee het verschil bij NMBS’ centraal zet in haar nieuwe aanwervingscampagne. De campagne, die deze week werd gelanceerd, is zowel online, op de radio als via campagnebeelden in de stations en treinen te zien en te horen.

(Tekst loopt door onder de foto)
NMBS kondigde begin dit jaar 1.600 vacatures aan.

1.600 vacatures in 2023: een grote uitdaging in een krappe arbeidsmarkt 

De vacatures in 2023 zijn er hoofdzakelijk voor het operationeel personeel: treinbegeleiders en treinbestuurders, technici voor de werkplaatsen, veiligheidsagenten bij Securail en ook personeel in de stations of voor de klantendienst. 

Er zijn ook vacatures voor architecten en profielen bouwkunde (zoals werfleiders) of voor minder bekende en zichtbare spoorjobs, zoals die in de bundels: enorme parkeerzones waar de treinen worden voorbereid voor vertrek.

Al deze vacatures invullen is niet eenvoudig in een krappe arbeidsmarkt zoals we die vandaag in een aantal regio’s kennen. Ook dit jaar worden het hele jaar door inspanningen geleverd. Er is deze nieuwe aanwervingscampagne, maar er worden ook regelmatig job events georganiseerd. Daarnaast is NMBS aanwezig op veel jobbeurzen en wordt er samengewerkt met VDAB, Forem, Actiris en Bruxelles Formation, aldus de Belgische spoorwegonderneming.

Foto midden: NMBS beeldbank.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket