Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Vroeger werden er alleen vragen gesteld die met ja of nee beantwoord konden worden. Ondertussen ziet dat er heel anders uit, nu zijn er ook meerkeuzevragen en sleepvragen.

Voor velen onder ons is motorrijden een echte jongensdroom. In Nederland mag je voor de lichte motor (A1) vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) kan dat vanaf 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt, heb je nog geen A1 rijbewijs dan kan je pas starten met rijlessen vanaf 20 jaar. Voor de zware motor (A) kun je vanaf 21 jaar lessen volgen. Hoeveel rijlessen iemand nodig heeft scheelt natuurlijk per persoon, wel kun je in de Rijschoolzoeker kijken bij welke rijschool bij jou in de buurt de meeste leerlingen slagen. 

Per 1 juli worden de theorie-examens voor de motorfiets en bromfiets aangepast door het CBR. Dit doen ze omdat er door de jaren heen natuurlijk heel wat dingen zijn veranderd en er onderhoud nodig is aan de vragen. Vroeger werden er alleen vragen gesteld die met ja of nee beantwoord konden worden. Ondertussen ziet dat er heel anders uit, nu zijn er ook meerkeuzevragen en sleepvragen. Ook worden er vragen gesteld over nieuwe soort voertuigen en over milieuwetgeving.

(Tekst loopt door onder de foto)
Per 1 juli worden de theorie-examens voor de motorfiets en bromfiets aangepast door het CBR.

Er gaat vanaf 1 juli meer gebruik gemaakt worden van examenvragen waarmee scherper getoetst kan worden of een kandidaat de examenstof voldoende beheerst. Ook zal de slaagnorm iets worden aangepast en komt er meer feedback op het nieuwe uitslagformulier over welke onderwerpen de kandidaat minder goed en goed kent. Een kandidaat kan aan het einde van het examen ook niet meer de fout beantwoorde vragen inzien. Het CBR heeft aan verschillende partijen gevraagd mee te denken over een passende slaagnorm. Deze uiteindelijke slaagnorm is overgenomen door het CBR. 

Nu moet je nog 44 vragen van de 50 goed beantwoorden om te slagen voor je theorie-examen van zowel motor als bromfiets. Vanaf 1 juli moet je 43 vragen van de 50 goed beantwoorden om te slagen voor je bromfietsexamen. En om te slagen voor je Motorexamen moet je 41 van de 50 vragen goed beantwoorden. De aanpassingen van het motor en bromfietsexamen volgen de eerdere wijzigingen op van het theorie-examen voor de auto in 2019. Het CBR wil met deze aanpassingen kandidaten nog beter voorbereiden om veilig en verantwoord de weg op te gaan.

Gerelateerde artikelen:
EAC width=