WEEK VAN

Ongeluk in Sint-Niklaas voedt helmplicht-debat, gent omarmt groen en kunst, en transparante voorwaarden voor reisaanbieders deze week.

Een ongeluk met een ouder koppel in Sint-Niklaas heeft voor een opleving in het helmplicht-debat gezorgd. Het koppel kwam zaterdag zwaar ten val met hun elektrische fiets en liep ernstige hoofdverwondingen op. Opvallend: beiden droegen geen helm.

Gent stond deze week in het nieuws om verschillende redenen. Om te beginnen zet PostNL in de stad een stap in de goede richting door pakketten op een milieuvriendelijke en respectvolle manier te bezorgen. Jonge chauffeurs van andere bezorgdiensten zouden volgens inwoners vaak regels aan hun laars lappen door op ongeschikte plekken te parkeren.

De stad wordt ook geprezen voor het omarmen van graffiti als legitieme kunstvorm. Het ‘Graffitistraatje’, in het hart van Gent, is een gedoogzone voor straatkunstenaars. Daarnaast krijgt Gent steeds meer een groen imago. Ooit gedomineerd door auto’s, staat de stad nu bekend om haar fietsvriendelijkheid en duurzame initiatieven.

Deze groene push kent echter ook spanningen. Filip Watteeuw, Schepen van Mobiliteit in Gent, uitte publiekelijk kritiek op de NMBS wegens oplopende vertragingen en misinformatie. Dit roept vragen op over de beste manier waarop overheidsfunctionarissen hun zorgen moeten uiten.

Uber-tarieven tijdens piekuren zijn alom bekend. Nu wil de Nederlandse Spoorwegen (NS) een soortgelijk model hanteren. Rover, de reizigersvereniging, is kritisch over dit voorstel. Ze zijn van mening dat het reizen tijdens spitsuren zo nog duurder wordt.

(Tekst loopt door onder de foto)

Dit weekoverzicht belicht de hoogtepunten en belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen week op basis van de aangeleverde informatie.

Tijdens de Amsterdam Pride werden dragqueens volgens rapporten belaagd door taxichauffeurs van onder meer Uber en Bolt. Een dragqueen, bekend als Skyla Versai, zou zelfs zijn aangereden door een Bolt-chauffeur.

Voor de Formule 1 Grand Prix worden taxibedrijven buiten Zandvoort gewaarschuwd voor beperkte toegang tot de stad. Met bepaalde doorlaatbewijzen kan men de stad wel in, maar voor externe taxibedrijven zijn deze niet beschikbaar.

Elektrisch rijden is in opkomst, maar veel particulieren kiezen vanwege de kosten nog steeds voor alternatieven zoals Dacia. Voor een echt duurzame automobiliteit moet er meer worden gedaan om deze hindernissen aan te pakken.

De Autoriteit Consument & Markt waarschuwt reisaanbieders: prijzen moeten transparant worden weergegeven. Uit onderzoek bleek dat veel van deze aanbieders hun klanten misleiden met de prijzen die ze online tonen.

Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email