AppStores

Het is raadzaam om hiermee rekening te houden bij het plannen van je cruise en eventuele vervolgreizen naar of via de Verenigde Staten.

Als je van plan bent een cruise te maken waarbij Cuba een van de aangemeerde bestemmingen is, en je daarna naar de Verenigde Staten wilt reizen, zul je waarschijnlijk tegen enkele uitdagingen aanlopen door het huidige Amerikaanse visumbeleid. Het bezoek aan Cuba zal ertoe leiden dat je een Cubaans stempel in je paspoort krijgt, wat vervolgens je toegang tot de Verenigde Staten via het ESTA-systeem onmogelijk maakt. Dit betekent dat je voor de reis naar de VS een afzonderlijk visum moet aanvragen.

De Verenigde Staten hebben de toegangsregels voor reizigers met een Nederlands paspoort aangescherpt wanneer zij eerder naar Cuba zijn afgereisd. De bekende ESTA (Electronic System for Travel Authorization), een geautomatiseerd systeem dat toegang verleent tot de VS voor burgers uit 39 landen, inclusief Nederland en andere EU-landen, wordt nu ingetrokken als er een Cubaans stempel in het paspoort wordt aangetroffen. Deze nieuwe regel, die ook van toepassing is op andere Europese paspoorthouders, werd van kracht op 12 januari 2021.

Het ESTA-systeem, ontwikkeld door de Amerikaanse Customs and Border Protection, is voor de meeste Europese reizigers de makkelijkste en goedkoopste manier om aan de Amerikaanse visumvereisten te voldoen. Het nieuwe beleid betekent echter dat reizigers die na 12 januari 2021 Cuba hebben bezocht, een visum moeten aanvragen bij een Amerikaans consulaat of ambassade. Dit vereist een verplicht interview en de wachttijden voor een afspraak variëren van enkele weken tot zelfs maanden, afhankelijk van de drukte bij de betreffende diplomatieke post.

(Tekst loopt door onder de foto)

Het aanvragen van een Amerikaans visum is een veel intensiever proces dan het verkrijgen van een ESTA-toestemming. Je moet persoonlijk een afspraak maken bij een Amerikaanse ambassade of consulaat en een interview doorlopen.

Ook moet je er rekening mee houden dat de screeningprocedure voor het visum veel grondiger is dan die voor een ESTA. Dat betekent dat de Amerikaanse autoriteiten mogelijk meer achtergrondinformatie over je willen, waaronder reishistorie, werkgelegenheid en andere persoonlijke details. Dit zou extra tijd kunnen vergen en eventueel kunnen leiden tot verdere vertragingen in je reisplannen.

State Sponsors of Terrorism

Deze verandering in het Amerikaanse visumbeleid is een directe uitloper van de Cuba-politiek onder het presidentschap van Donald Trump. Tijdens zijn ambtstermijn maakte Trump het reizen tussen de VS en Cuba bijna onmogelijk en voerde hij verscheidene economische sancties in. De toevoeging van Cuba aan de Amerikaanse lijst van ‘State Sponsors of Terrorism’ is dan ook geen toevalligheid maar een bewuste politieke actie.

De classificatie van Cuba als staatssponsor van terrorisme heeft implicaties die verder gaan dan de betrekkingen tussen de VS en Cuba; het heeft een domino-effect op reizigers uit derde landen die Cuba hebben bezocht. Het ESTA-systeem maakt over het algemeen gebruik van een versnelde, minder grondige controleprocedure dan het volledige visumaanvraagproces. Amerikaanse autoriteiten zien een eerder bezoek aan Cuba nu als een aanleiding om inkomende reizigers strenger te screenen, waardoor deze reizigers niet meer in aanmerking komen voor het relatief snelle en gemakkelijke ESTA-traject.

Gerelateerde artikelen:
EVI.
Print Friendly, PDF & Email