Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De autofabrikant in Born bereidt zich voor op verlies van 2.000 banen, terwijl het zich inzet voor toekomstige projecten en innovatie in de mobiliteitssector.

Het aankondigde verlies van arbeidsplaatsen bij VDL Nedcar, de Nederlandse onafhankelijke autofabrikant en onderdeel van de VDL Groep, heeft geleid tot een formele adviesaanvraag bij de ondernemingsraad. Het autobedrijf in Born, dat momenteel ongeveer 2.500 medewerkers telt, heeft bevestigd dat het voor maart 2024 de werknemersbestand zal verminderen tot ongeveer 450 posities, ondanks onverminderde pogingen om nieuwe voertuigprojecten en opdrachtgevers aan te trekken.

Deze reductie volgt na de omzetting naar een enkele ploegendienst vanaf november, wat al een reductie van ongeveer 1.500 medewerkers betekende. Het sociaal plan dat van toepassing is op de werknemers die hun baan verliezen, voorziet in herplaatsing, outplacementondersteuning, financiële regelingen bij dienstbeëindiging en het aanbieden van passende functies. Bovendien zal een bonus uitbetaald worden aan de werknemers die er tot maart 2024 blijven, als onderdeel van een “Finish with Pride”-programma.

Deze ingrijpende stap komt na de beslissing van BMW om een overeengekomen productiecontract te annuleren en geen vervolgcontracten toe te kennen, een besluit ingegeven door lagere productievolumes veroorzaakt door de coronapandemie, geopolitieke gebeurtenissen en disruptieve veranderingen in de automobielmarkt. Ondanks deze tegenslagen heeft VDL Nedcar kwaliteitsprijzen gewonnen en blijft het een leverbetrouwbare producent, erkend door de toewijzing van de productie van de volledig elektrische MINI Cabrio Electric.

De huidige situatie bij VDL Nedcar in Born wekt bij sommigen ongetwijfeld herinneringen aan het sluiten van Ford Genk, een periode die voor velen gepaard ging met onzekerheid en het verlies van arbeidsplaatsen. Dit gevoel van déjà vu wordt nu ervaren door de werknemers van VDL Nedcar, waarvan een deel de sluiting van Ford Genk heeft meegemaakt. Tot voor kort bood de autofabriek werk aan bijna 4.000 mensen, waaronder ongeveer 700 Belgen, met een sterke vertegenwoordiging uit de Limburgse regio. Ondanks het vooruitzicht van baanverlies, kunnen de werknemers rekenen op een ondersteunend sociaal plan, dat onder meer voorziet in financiële regelingen en assistentie bij het vinden van een nieuwe werkkring.

(Tekst loopt door onder de foto)

VDL Nedcar, Nederlands enige autofabriek waar de seriematige productie voor derden plaatsvindt, heeft 15 juni 2022 de miljoenste auto geproduceerd voor opdrachtgever BMW Group. Samen met de ruim 4.000 medewerkers van de autofabriek in het Limburgse Born wed bij deze mijlpaal stilgestaan.

Met de aankondiging benadrukt VDL Nedcar haar intentie om de fabriek niet te laten verslappen, maar juist te investeren in het behoud van competenties die op korte termijn noodzakelijk kunnen zijn voor nieuwe auto productieprojecten. Het bedrijf ziet deze transitie als een kans om zich te herpositioneren als een brede partner in duurzame mobiliteit en zet stappen om zijn strategie van onafhankelijke autoproducent te versterken met initiatieven zoals de assemblage van batterijpakketten en de productie van speciale voertuigen.

Lees ook  Vergroening: De Lijn start met eerste VDL e-bussen vanuit Destelbergen

VDL Nedcar heeft een rijke geschiedenis sinds 1967, waarbij bijna 6 miljoen auto’s van de productielijn zijn gerold, en heeft de capaciteit om tot 200.000 auto’s per jaar te produceren. Met een geautomatiseerd productieproces dat 1.400 industriële robots omvat, benadrukt de autofabrikant zijn technologische bekwaamheid.

Gerelateerde artikelen:
Curacao