Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Grote automerken vernieuwen hun toewijding aan waterstof, met een blik op een duurzame toekomst.

Terwijl critici de haalbaarheid van waterstofauto’s in twijfel trekken, hebben prominente spelers in de auto-industrie aanzienlijke stappen gezet die duiden op een hernieuwde toewijding aan waterstoftechnologie, een ontwikkeling die een nieuwe dimensie kan geven aan de toekomst van duurzame mobiliteit. Taxibedrijf Noot Personenvervoer uit Ede schafte als innovatief voorloper maar liefst 35 waterstofauto’s van Toyota aan. Na een succesvolle proef met de taxi’s in Den Haag, toont ook Brussel aan dat waterstof een haalbaar alternatief is voor diesel. 

Toyota, een pionier in de wereld van de hybride auto’s, heeft niet de handdoek in de ring gegooid na de uitdagende ontvangst van hun Mirai waterstofauto. In plaats daarvan is er een verschuiving in focus waar te nemen. De Japanse automaker verdiept zich in de optimalisatie van waterstoftechnologie voor zware voertuigen, een sector waarin ze al leidend zijn. Hun inspanningen gaan verder met de ontwikkeling van compactere waterstoftanks en efficiëntere brandstofcellen, die de kosten kunnen drukken en de technologie aantrekkelijker kunnen maken voor massa-adoptie. Er gaan geruchten over innovatieve tankdesigns die integratie in huidige automodellen mogelijk kunnen maken, wat perspectief biedt op een nieuwe generatie waterstofaangedreven personenauto’s.

Ook Ford Trucks heeft recentelijk zijn interesse in waterstoftechnologie bevestigd door een overeenkomst voor strategische samenwerking met Quantron. Deze overeenkomst is een voorbode voor de integratie van waterstof in de productlijn van zware voertuigen en onderschrijft de visie van het bedrijf op een diverse toekomst in voertuigaandrijving. Hoewel de focus nog steeds ligt bij de verdere ontwikkeling van elektrische voertuigen, erkent Ford Trucks het potentieel van waterstof als een complementaire technologie binnen hun portfolio.

Lees ook  Kwaliteit onder vuur: waarom scheuren BMW voorruiten zo snel?
(Tekst loopt door onder de foto)
op waterstof aangedreven BMW

Het Duitse BMW beschouwt waterstofceltechnologie als een belangrijke pijler in de strijd tegen klimaatverandering, naast batterij-elektrische voertuigen.

BMW heeft een duidelijk standpunt ingenomen door waterstoftechnologie als een essentieel onderdeel van hun lange-termijnstrategie voor emissievrij transport te positioneren. Met de onthulling van de BMW iX5 Hydrogen, weerspiegelt het bedrijf de vruchten van jarenlang onderzoek en ontwikkeling en zet het een stap dichter bij de ambitie om tegen 2050 een netto nul uitstoot te realiseren.

IKEA, bekend om zijn betaalbare Zweedse designmeubels, heeft eveneens een stap voorwaarts gezet door de invoering van waterstofvrachtwagens in Oostenrijk. Deze stap wordt ingegeven door de noodzaak om de actieradius van het bestaande wagenpark te vergroten, vooral voor leveringen in minder bereikbare gebieden. De introductie van vijf nieuwe brandstofcel-elektrische voertuigen, aangeleverd door het Duitse Quantron, illustreert een innovatieve aanpak in het transportbeleid van IKEA. Dit besluit tot diversificatie in hun vervoersmiddelen bevestigt een toewijding aan duurzaamheid zonder de operationele efficiëntie uit het oog te verliezen.

Deze ontwikkelingen in de auto-industrie laten zien dat waterstofauto’s wellicht een langzamere start kennen dan verwacht, maar door innovatie en samenwerking een sterke comeback kunnen maken. De toekomst van waterstof in de automobielindustrie lijkt dus niet aan een zijden draadje te hangen, maar eerder aan het begin van een nieuw hoofdstuk van technologische doorbraken en duurzame ontwikkelingen.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Kwaliteit onder vuur: waarom scheuren BMW voorruiten zo snel?
Agendapakket