Pitane Image

De eerste tariefaanpassingen kunnen al in 2024 worden doorgevoerd.

De toekomst van het Deutschlandticket, een symbool van mobiliteit in Duitsland, hangt aan een zijden draadje. Martin Klein, de Algemeen Directeur van de Districtsraad van Nordrhein-Westfalen (NRW), trekt aan de bel en waarschuwt dat zonder directe financieringsgaranties het standaardtarief volgend jaar zou kunnen “instorten”. De gemeentelijke autoriteiten, die nu onder druk staan, roepen op tot concrete toezeggingen van de federale en deelstaatregeringen om een scenario te vermijden dat schadelijk zou kunnen zijn voor de nationale mobiliteit.

losse schroeven

Het Deutschlandticket, een cruciaal onderdeel van het openbaar vervoer in Duitsland, staat volgens Klein op losse schroeven. “Het is helemaal niet zeker”, stelt hij, en voegt eraan toe dat “de eerste tariefaanpassingen al in 2024 kunnen worden doorgevoerd”. De situatie wordt verergerd door het uitblijven van prijsvaststellingen door de federale overheid sinds 1 oktober 2023. Bovendien loopt het aannemen van financiële risico’s af aan het einde van dit jaar. Deze vertraging in het oplossen van de financiering legt een kritische financiële last op de schouders van de gemeenten, waardoor de stabiliteit van het uniforme tarief bedreigd wordt.

De districten, als sleutelspelers in het openbaar vervoer, moeten voor het einde van het jaar beslissen over de tarieven voor 2024. De lokale autoriteiten hebben echter een lege kas en er zijn zorgen over de compensatie voor verwachte verliezen, vooral in landelijke gebieden. Klein bekritiseert de overdracht van economische verantwoordelijkheid naar de lokale overheden en benadrukt hun onvermogen om de risico’s van het Deutschlandticket in de huidige context op zich te nemen.

Lees ook  Word jij de nieuwe koetsier van de koning?
(Tekst loopt door onder de foto)

"Het is helemaal niet zeker," zei Martin Klein, Algemeen Directeur van de Districtsraad van Nordrhein-Westfalen (NRW), over de toekomst van het Deutschlandticket.

Martin Klein benadrukt dat de districten die het Deutschlandticket ondersteunen en de landelijke uitrol ervan hebben gepromoot, niet gedwongen moeten worden om de financiële last te dragen. Geconfronteerd met deze dreigende crisis, roept de Districtsraad van NRW op tot dringende actie van de autoriteiten. 

“Dit jaar moeten de federale en deelstaatregeringen de financiering van het Deutschlandticket volledig garanderen”, stelt Klein. “Het land moet duidelijk maken dat het de financiële en administratieve verantwoordelijkheid voor de implementatie van het Deutschlandticket op zich neemt.”

Hij roept op tot een wettelijke regeling van het Deutschlandticket door de staat, bijvoorbeeld in de Wet op het Openbaar Vervoer. Volgens hem moet het land duidelijk maken dat het de financiële en administratieve verantwoordelijkheid voor het Deutschlandticket op zich neemt. Dit is een dringende oproep tot actie om de toekomst van mobiliteit in Duitsland te waarborgen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
trein
Print Friendly, PDF & Email