Pitane Image

De aangekondigde veranderingen in de taxiregelgeving op Curaçao bieden taxichauffeurs nieuwe mogelijkheden

De Curaçaose regering heeft plannen onthuld om de verouderde wetgeving op het gebied van personenvervoer te moderniseren, een stap die door de Taxi Associatie TSA (Thirty Steps Association) met open armen wordt ontvangen. Deze hervorming wordt als cruciaal beschouwd voor het eiland, waar het toerisme gestaag toeneemt, terwijl het aantal taxivergunningen sinds 1992 beperkt is tot tweehonderd.

De TSA signaleert dat deze stagnatie in de uitgifte van vergunningen dagelijks leidt tot een tekort aan beschikbare taxi’s, wat voornamelijk problemen veroorzaakt voor toeristen. Een opmerkelijke verbetering in de nieuwe wetgeving is dat taxichauffeurs niet langer verplicht zijn om te stoppen met werken zodra ze 65 jaar worden. “Volgens de huidige wet moet ik stoppen met het besturen van een taxi zodra ik 65 word. Met de nieuwe wet kan ik, zolang ik een geldig rijbewijs heb, blijven werken,” licht Hubert Hart, president van TSA, toe.

Een ander belangrijk aspect van de nieuwe wet is dat het taxichauffeurs mogelijk maakt hun eenmanszaak om te zetten in een bedrijf, zoals een NV of BV. Dit biedt hen meer flexibiliteit en economische kansen. Chauffeurs kunnen onder de vlag van hun bedrijf meer kentekenplaten aanvragen, mits ze een solide ondernemingsplan kunnen voorleggen. Deze verandering maakt niet alleen uitbreiding mogelijk, maar maakt de onderneming ook tot een waardevol activum dat potentieel verkocht kan worden.

De Taxi Associatie TSA (Thirty Steps Association) benadrukt het belang van de vernieuwing van de taxiregelgeving op Curaçao, een eiland waar toerisme een gestage groei doormaakt. Desondanks is het aantal taxivergunningen sinds 1992 beperkt tot slechts tweehonderd. Deze situatie vormt een aanzienlijke belemmering voor de taxibranche, vooral gezien de toenemende vraag van toeristen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - taxi in Curaçao

Deze overgang vereist dat taxichauffeurs zich voorbereiden op het ondernemerschap. Hoewel ze momenteel als zelfstandige werken, betekent dit niet automatisch dat ze een bedrijf hebben. De overheid streeft naar een meer zakelijk georiënteerde en flexibele taxibranche. Chauffeurs zullen moeten omgaan met belastingzaken en andere wettelijke verplichtingen, vooral als ze meerdere taxi’s bezitten.

Lees ook  Jonge taxiondernemers rijden door een digitale vernieuwing en ontmoeten tradities

Joy Rosinda, collega van Hart, benadrukt dat deze plannen goed aansluiten bij de filosofie van TSA. “We hebben ook het innovatieve platform 24-7 Taxi omarmd, dat tijdens de COVID-periode is gecreëerd en ons een paar jaar geleden werd aangeboden. Dit heeft geleid tot meer ritten en inkomsten, waardoor we efficiënter kunnen werken, wat onze klanten ten goede komt,” voegt hij eraan toe.

ondernemersplan

Een van de meest opvallende wijzigingen is dat chauffeurs nu in staat zullen zijn om meerdere nummerplaten aan te vragen onder de vlag van hun eigen bedrijf. Dit is een aanzienlijke verschuiving van de eerdere regelgeving, die de mogelijkheden voor uitbreiding van hun taxidiensten beperkte. Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van deze extra nummerplaten is het voorleggen van een gedegen ondernemingsplan. 

Dit plan moet de haalbaarheid en duurzaamheid van de uitbreiding van de taxidiensten aantonen. Deze vereiste benadrukt de verschuiving naar een meer ondernemende en professionele benadering binnen de taxibranche op het eiland. Door de mogelijkheid om hun bedrijf te laten groeien, kunnen zij een meer prominente rol spelen in de groeiende economie van het eiland, vooral in de toeristensector.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
STARTPAKKET
Print Friendly, PDF & Email