Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Voor busondernemers komt de afsluiting als een donderslag bij heldere hemel.

Het voornemen van Rijkswaterstaat om met ingang van maandag 29 april een verbod op vrachtwagens en bussen over de brug in de A7 bij Purmerend in te stellen, heeft tot onvrede geleid bij busondernemers. De maatregel, bedoeld om de veiligheid van de brug en de mensen die aan het versterkingsproject werken te waarborgen, wordt door de sector als overdreven en ongegrond gezien.

Bertho Eckhardt, voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer, uit zijn verbazing over deze plotselinge beslissing. “Wij begrijpen dat veiligheid voorop staat, maar het lijkt alsof Rijkswaterstaat een kanon gebruikt om een mug te doden,” zegt hij. Volgens Eckhardt overschrijden touringcars, zelfs wanneer volledig beladen, de grens van 18 ton niet. Dit terwijl Rijkswaterstaat stelt dat voertuigen boven de 25 ton een gevaar vormen voor de constructieve integriteit van de brug.

In de recente periode zijn er echter dagelijks tot 400 te zware vrachtwagens over de brug gereden, waarbij de toegestane maximale belasting regelmatig werd overschreden. Eckhardt vindt het onredelijk dat touringcars die deze limiet niet overschrijden, nu ook onder het verbod vallen. “Dit is onbegrijpelijk. Zonder voorafgaand overleg worden wij geconfronteerd met de gevolgen van overtredingen door anderen,” verklaart hij.

De afsluiting treft niet alleen de busbedrijven, maar ook de maatschappij. Touringcars dragen significant bij aan de vermindering van files; een enkele bus haalt gemiddeld 30 personenauto’s van de weg. Daarnaast spelen zij een belangrijke rol in het maatschappelijke verkeer door bijvoorbeeld scholieren te vervoeren, het openbaar vervoer te ondersteunen en sportverenigingen te vervoeren naar wedstrijden.

Lees ook  Bewustzijn: wat drijft jongeren tot het gooien van objecten vanaf bruggen?
(Tekst loopt door onder de foto)
Bertho Eckhardt
Foto: © Pitane Blue - KNV voorzitter Bertho Eckhardt

Eckhardt benadrukt de economische impact van de afsluiting en roept Rijkswaterstaat op om de maatregel voor bussen direct terug te draaien. “De schade voor onze sector is enorm. We zullen ook zo snel mogelijk contact opnemen met minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om te pleiten voor een spoedige oplossing,” zegt hij.

De touringcarsector in Nederland is niet alleen een vitaal onderdeel van het nationale vervoersnetwerk, maar draagt ook aanzienlijk bij aan het toerisme in gebieden als Edam en Volendam. Jaarlijks zijn de Nederlandse touringcarbedrijven samen verantwoordelijk voor maar liefst 7 miljard reizigerskilometers.

Met deze afsluiting staan niet alleen de belangen van de busbedrijven op het spel, maar ook de efficiëntie van het Nederlandse vervoerssysteem. De vraag blijft of Rijkswaterstaat bereid zal zijn om hun standpunt te heroverwegen en de noodzaak van deze ingrijpende maatregel opnieuw te evalueren.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Agendapakket