Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De Lijn blijft zich inzetten voor een openbaarvervoernetwerk dat betrouwbaar, efficiënt en klantgericht is.

Vanaf 1 juli 2024 voert De Lijn een reeks aanpassingen door in het openbaar vervoernetwerk in de Vlaamse Rand, met een specifieke focus op de regio’s Wemmel en Asse. Deze veranderingen zijn het resultaat van intensieve feedback van reizigers en stakeholders en hebben tot doel het openbaar vervoer efficiënter en betrouwbaarder te maken.

De kern van de aanpassingen draait om vernieuwde buslijnen en verbeterde frequenties. De Lijn heeft zich ten doel gesteld om een betrouwbaar en vraaggericht vervoersaanbod te bieden, dat naadloos aansluit op de behoeften van de reizigers. Dit betekent dat de reacties van klanten en stakeholders nauwgezet worden opgevolgd, zodat de dienstverlening kan worden bijgesteld waar dat nodig en haalbaar is. Vanaf 1 juli 2024 zullen er verschillende aanpassingen worden doorgevoerd, variërend van frequentiewijzigingen en extra haltes tot aangepaste avondroutes en schoolritten.

Het openbaar vervoernetwerk van De Lijn is dynamisch en evolueert voortdurend. Samen met de partners in de vervoerregio’s blijft De Lijn werken aan oplossingen die het best tegemoetkomen aan de wensen van de reiziger. Dit proces is gebaseerd op data en meldingen van klanten, stakeholders en personeel, en houdt rekening met de beschikbaarheid van voertuigen en personeel.

De aankomende wijzigingen zijn reeds beschikbaar op de website van De Lijn, waar reizigers via een routeplanner kunnen nagaan of hun reisroute verandert en welke nieuwe verplaatsingsmogelijkheden er zijn. De nieuwe dienstregelingstabellen worden ook geplaatst bij de betrokken haltes, zodat iedereen goed geïnformeerd is over de wijzigingen.

In de regio’s Asse en Wemmel worden verschillende aanpassingen doorgevoerd om de reiservaring met het busnet te optimaliseren. Reizigers kunnen onder andere rekenen op duidelijkere reiswegen die hen sneller naar hun bestemming brengen, een verbeterde dienstregeling met frequentere busritten, en nieuwe lijnnummers en reiswegen voor sommige buslijnen.

Lees ook  Kusttram Zeebrugge vernieuwd: klaar voor de toekomst
(Tekst loopt door onder de foto)
vervoersmaatschappij De Lijn

Lijnwijzigingen in Detail

Asse

  • Lijn R14 Brussel Noord – Asse – Affligem – Aalst: Deze lijn, voorheen bekend als lijn 214, neemt nu de spitsritten over van lijn 213 tussen Brussel Noord en Asse Station. De lijn biedt frequente verbindingen met belangrijke overstapmogelijkheden in Brussel en Asse. Door deze aanpassing wordt een snellere en meer betrouwbare verbinding tussen de steden gerealiseerd, wat de reiservaring voor pendelaars en andere reizigers aanzienlijk verbetert.
  • Lijn 213 Aalst – Ternat – Asse (-Simonis): Lijn 213 behoudt zijn lijnnummer, maar rijdt niet langer via Brussel Noord. De frequentie wordt in de daluren verlaagd, maar lijn R14 zorgt voor een snelle verbinding tussen Aalst en Asse. De ochtend- en avondritten voor scholen in Aalst, Asse, Ternat en Ganshoren blijven behouden, terwijl het weekendaanbod verdwijnt. Dit betekent dat de lijn zich meer zal richten op de spitsuren en het bedienen van scholieren, terwijl reizigers in het weekend op alternatieve vervoersopties moeten vertrouwen.
  • Lijn 714 snelbus Brussel Noord – Asse – Aalst: Deze lijn, vroeger bekend als lijn 212, behoudt dezelfde reisweg, haltes en frequentie als voorheen. Dit zorgt ervoor dat reizigers die gewend zijn aan deze route geen veranderingen hoeven te verwachten, wat de continuïteit van hun dagelijkse reisplan waarborgt.

Wemmel

  • Lijn R10 UZ Brussel – Dilbeek – Anderlecht – Halle: Voorheen bekend als lijn 810, rijdt deze lijn vanaf juli ook op zondag tussen Dilbeek stelplaats en Halle Station. De bussen volgen een aangepaste reisweg in Groot-Bijgaarden en nemen de ritten van lijn 243 over tussen Zellik en Wemmel. De uitbreiding van de dienstregeling naar zondag biedt extra reisopties voor reizigers in het weekend, wat de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in deze regio vergroot.
  • Lijn R40 Brussel Noord – Bockstael – Wemmel (- Asse): Deze lijn bundelt de vroegere lijnen 240 en 242, met een verhoogde frequentie op weekdagen en in het weekend. De helft van de ritten van lijn 242 van en naar Asse station wordt overgenomen door lijn R40. Dit verhoogt de frequentie en betrouwbaarheid van de dienst, wat gunstig is voor dagelijkse pendelaars en andere reizigers.
  • Lijn R41 Brussel Noord – Bockstael – Strombeek-Bever Drijpikkel: Voorheen bekend als lijn 241, behoudt deze lijn haar vertrouwde reisweg, maar met een verlaagde frequentie en inkorting van de amplitude. Hoewel deze veranderingen de totale beschikbaarheid verminderen, blijft de basisroute ongewijzigd voor degenen die afhankelijk zijn van deze lijn.
  • Lijn R45 Brussel Noord – Merchtem – Dendermonde: Deze lijn, vroeger bekend als lijn 245, behoudt haar reisweg, maar met een verhoogde frequentie op zaterdag en zondag en een inkorting van de amplitudes. De aansluiting met de IC-trein richting Gent aan Dendermonde station blijft behouden. Dit biedt reizigers een verbeterde connectiviteit tijdens het weekend, terwijl de aansluiting met de trein hun reisopties uitbreidt.
Lees ook  Vergroening: De Lijn start met eerste VDL e-bussen vanuit Destelbergen
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron