De regeringspartijen CDA, VVD, D66 en CU overwegen om betalen naar gebruik in te voeren. Dat zegt RTL Nieuws op basis van ingeziene stukken. Het kabinet wil rekeningrijden mogelijk in 2026 gaan invoeren en kijkt op dit moment naar drie verschillende mogelijkheden.

Met de eerste variant moeten alleen elektrische auto’s betalen voor gereden kilometers. Deze auto’s zijn nu nog vrijgesteld van MRB. Benzine- en dieselauto’s blijven gewoon MRB betalen zoals dat nu gaat. De VVD is voorstander van deze maatregel. De partij ziet niets in de traditionele vorm van kilometerheffing.

De tweede variant is dat iedereen moet gaan betalen voor gereden kilometers. Hoe, wat en waar is nog niet duidelijk. De MRB wordt met dit systeem afgeschaft. Wel is duidelijk dat het om een variabel bedrag moet gaan. Tijdstippen en locaties zullen van invloed zijn op de kilometerprijs.

De derde variant is de tweede variant, maar dan met nog een heffing op automobilisten die tijdens de spits rijden. Vooral de linkse partijen zullen met dit systeem blij zijn, want het belast de automobilist maximaal.

Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Nederland heeft een verdeeld politiek landschap over rekeningrijden