Print Friendly, PDF & Email

Schiphol mag weer gaan groeien. Het kabinet bespreekt morgen een voorstel van minister Van Nieuwenhuizen om vanaf 2021 het aantal vliegbewegingen beperkt te laten groeien.

Nu geldt een maximum van 500.000 vluchten per jaar maar vanaf 2021 mag dat aantal weer groeien. Vliegtuigen moeten wel stiller en schoner worden wat minder overlast oplevert.  Linkse partijen zijn fel tegen uitbreiding. Andere partijen zoals CDA, VVD en PVV zijn voor groei.

Van Nieuwenhuizen gaat de komende tijd met omwonenden en de luchtvaartsector overleggen om draagvlak te creëren voor haar plannen. Voorwaarde is dat de groei van het aantal vluchten veilig kan worden uitgevoerd.

Het moet klaar zijn met zestig goedkope vluchten per dag naar Londen

,,Er zijn een heleboel redenen waarom Schiphol niet verder kan en mag groeien”, vertelt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. ,,Zo ligt er een stevig rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, is er de stikstofuitspraak van de Raad van State en ook bij het klimaatakkoord past helemaal geen groei van de luchtvaart. De grenzen van Schiphol zijn bereikt. Daar moet gewoon efficiënter worden gewerkt, dan ontstaan er economisch gezien nog steeds kansen. Maar het moet klaar zijn met zestig goedkope vluchten per dag naar Londen. De minister moet daar tegen strijden, niet doordrammen over groei.”

In februari zei Van Nieuwenhuizen nog in de Volkskrant dat Schiphol zal doorgroeien omdat het anders de concurrentieslag met andere luchthavens verliest. “Het wordt een puzzel. Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet”, zei ze toen.

Lees ook  Chiron: Pitane Mobility vereenvoudigt papierwinkel voor taxichauffeurs