Print Friendly, PDF & Email

Dit najaar wordt gestart met een proef met een Transparante Laadpaal op het Raamplein in Amsterdam. Deze laadpaal won in 2018 de Dutch Design Award in de categorie Product en is een antwoord op het groeiende belang van inzicht in technologieën in de stad en de rol van algoritmes daarin. 

Met de Transparante Laadpaal is te zien laadcapaciteit er beschikbaar is en hoe de capaciteit is verdeeld over de aangesloten voertuigen.  Met deze nieuwe techniek wordt inzicht gegeven aan de gebruikers in het laadproces van hun auto’s. Hiermee wordt ook inzicht in het beslissingsproces van algoritmes.

Kennis- en innovatiecentrum ELaadNL, the Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, TU Delft, Designbureau The Incredible Machine en Gemeente Amsterdam werken in deze proef samen om meer transparantie te geven over het slimme laadproces van elektrische auto’s. op een display te zien is hoe de stroom verdeeld wordt tussen de ladende elektrische auto’s. Op het Raamplein worden auto’s slim opgeladen aan de hand van de beschikbare netcapaciteit

Momenteel laden bijna 500 van de laadpalen in Amsterdam ‘slim’ op. Hierbij beslist een algoritme (eindige reeks stappen waarin een bepaald wiskundig probleem kan worden opgelost) van een slimme laadpaal hoe snel er geladen wordt.  Er wordt bijvoorbeeld sneller geladen buiten de piek op het stroomnetwerk en als er veel zonne-energie beschikbaar is. Daarnaast kan er aan bepaalde auto’s voorrang gegeven worden.

Tijdens deze proef wordt extra laadprioriteit beschikbaar gesteld voor deelauto’s. Momenteel is het voor gebruikers en Amsterdammers onduidelijk wat het algoritme beslist in het laadproces en waarom. Tegelijkertijd speelt er voor overheid en bedrijven de vraagt hoe je toezicht houdt op algoritmes die van invloed zijn op de publieke sfeer. De Transparante Laadpaal gaat hier inzicht in geven door de onderliggende keuzes van het algoritme zichtbaar te maken op het display.

Lees ook  EV: van socket tot slim, vind de perfecte laadpaal voor jouw situatie

Transparante Laadpaal concept

De Transparante Laadpaal werd in 2017 ontworpen door The Incredible Machine in opdracht van ElaadNL en Liander. In Amsterdam wordt voor het eerst een toepassing in de praktijk getest.

An electric car is charged