Print Friendly, PDF & Email

Oneerlijke concurrentie door taxibedrijven die frauderen met gegevens van ritten en arbeids- en rusttijden moeten worden opgespoord door het controleren van de BCT (boordcomputer taxi). Dit vergroot de veiligheid van het taxivervoer. Wanneer  een zzp’er de rij- en rusttijden overtreedt, heeft hij het écht te bont gemaakt.

Arbeids- en rusttijden voor het taxivervoer.

Voor werknemers zijn de pauzetijden door de wetgever als volgt vastgelegd30 minuten bij meer dan 5,5 uur arbeid (eventueel 2×15 minuten), 45 minuten bij meer dan 10 uur arbeid (eventueel 3×15 minuten) of bij collectieve regeling is afwijking mogelijk tot: 15 minuten bij meer dan 5,5 uur arbeid.

Rusttijd is ‘helemaal niet werken’

Kleine zelfstandigen (ZZP) daarentegen moeten slechts 15 minuten bij meer dan 5,5 uur arbeid nemen. De dagelijkse rusttijd tussen de diensten door is minimaal 10 uur aaneengesloten per 24 uur. De enige afwijking is verkort, 8 uur aaneengesloten (maximaal 2x in iedere periode van 14×24 uur).

“De regels voor zzp’ers worden simpel”, legt Jantine Vochteloo van KNV Taxi uit. “Je hebt straks een minimale pauze en een minimale dagelijkse en wekelijkse rust. Het maakt niet uit of iemand ‘s nachts werkt, of overdag, of op zondag. Verder komt de maximering rijtijd te vervallen.”

Indien er afspraken zijn tussen werknemer en de werkgever mag een ongelimiteerd aantal nachtdiensten gedraaid worden. Wanneer die afspraken er niet zijn, gelden de huidige regels. Dus maximaal 52 nachtdiensten per 16 weken. Of 140 nachtdiensten per 52 weken. Of 38 nachturen per twee weken. En maximaal 39 zondagen per jaar. 

“Maar nogmaals, als er afspraken gemaakt worden tussen werkgever en werknemer dan gelden maximaal dezelfde regels als bij zzp’ers. Dus geen limiet”, benadrukt Vochteloo.

Pitane Blue
Lees ook  Petitie: taxi's willen met bussen mee over de vluchtstrook